Raspuns la publicarea caricaturilor cu ayatollahul Ali Khamenei: cateva zeci de protestatari iranieni au ars steagul Frantei in fata ambasadei din Teheran

externe

Zeci de iranieni s-au adunat duminica in fata ambasadei Frantei din Teheran, ca raspuns la publicarea caricaturilor liderului suprem al Republicii Islamice in saptamanalul satiric francez Charlie Hebdo, potrivit The Times of Israel.

Revista a publicat miercuri caricaturi ale ayatollahului Ali Khamenei in sprijinul protestelor din Iran. Iranul a avertizat Franta cu privire la caricaturile „ofensatoare si indecente”, care au aparut intr-o editie speciala pentru a comemora atacul mortal din 2015 asupra birourilor revistei din Paris.

Zeci de manifestanti, majoritatea studenti la seminarul religios, s-au adunat in fata ambasadei din centrul capitalei Teheran, fluturand steaguri iraninene, cu poza liderului religios si pancarte pe care scria „Imi voi sacrifica viata pentru lider” si „Rusine, Charlie Hebdo!” „Franta, sa-ti fie rusine!” a scandat multimea, incendiind steaguri franceze, au informat jurnalistii AFP.

Mitinguri similare proguvernamentale au avut loc in orasul sfant al Iranului Qom, la 128 de kilometri sud de Teheran, a raportat postul de stat.

Duminica seara, presedintele iranian Ebrahim Raisi a condamnat publicarea caricaturii, a informat agentia de stiri de stat IRNA.

„Apelarea la insulta si ofensa sub pretextul libertatii este o dovada clara a absurditatii logicii celor care insulta si a dezamagirii ca incercarile lor de a duce tara in haos si nesiguranta nu au dat roade”, a spus Raisi.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanani, a spus ca libertatea de exprimare nu ar trebui folosita ca pretext pentru „insultare” religiei. Parisul ar trebui sa respecte „principiile fundamentale ale relatiilor internationale – si anume respectul reciproc (si) neamestecul in treburile interne ale altora”, a spus el.

Joi, Iranul a declarat ca inchide Institutul Francez de Cercetare din Teheran „ca un prim pas”, dupa ce l-a convocat pe ambasadorul Parisului pentru a protesteze la adresa publicatiei. Situat in centrul Teheranului, IFRI a fost inchis multi ani, dar a fost redeschis sub presedintia moderatului Hassan Rouhani in semn de incalzire a relatiilor bilaterale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: