Raspunsul la scrisoarea celor 5 premieri privind cerealele din Ucraina: Comisia Europeana propune masuri preventive pentru produsele agricole ucrainene si un ajutor de 100 de milioane de euro pentru fermierii din UE

externe

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a raspuns miercuri la o scrisoare din partea a 5 state membre ale UE care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la importurile de cereale din Ucraina si a propus un mecanism de solutionare, a declarat purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Dana Spinant.

„Presedinta a declarat ca este pe deplin informata cu privire la ingrijorarea legata de cresterea volumelor anumitor tipuri de produse agricole ucrainene pe pietele UE”, a spus Spinant.

Ursula von der Leyen a subliniat, ca „este nevoie de o abordare europeana comuna pentru a rezolva aceasta problema, intrucat aceasta priveste piata unica a UE”, mai spus putatoarea de cuvant.

Presedintele Comisiei Europene a prezentat trei propuneri de raspuns la aceasta situatie:

– Sprijin pentru fermierii care au fost afectati in mod negativ de importurile din Ucraina. Comisia Europeana a alocat deja 56 de milioane de euro tarilor si a pregatit un al doilea pachet de ajutor in valoare de 100 de milioane de euro.

– Comisia Europeana va aplica masuri preventive in conformitate cu normele comerciale actuale care se aplica anumitor categorii de produse agricole, inclusiv grau, porumb, rapita si floarea-soarelui.

– Comisia Europeana va efectua o investigatie privind importul altor categorii de bunuri din Ucraina.

Spinant a relatat ca miercuri, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, va purta negocieri cu ministrii celor 5 tari care si-au exprimat rezervele. De asemenea, el va purta astazi discutii cu un reprezentant al guvernului ucrainean.

Reamintim ca miercuri, Bulgaria a introdus o interdictie temporara asupra importului de alimente din Ucraina, cu exceptia bunurilor aflate in tranzit.

In ultimele zile, Polonia, Ungaria si Slovacia au interzis importul de produse agricole ucrainene, iar in Romania se solicita acest lucru din cauza prejudiciilor aduse fermierilor locali din cauza preturilor mici ale produselor ucrainene.

Ieri, Ucraina a convenit cu Polonia sa deblocheze tranzitul cerealelor sale .

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: