externe

Razboi civil in Sudan, aeroportul si palatul prezidential sunt atacate. Armata riposteaza cu avioane si elicoptere – Video

Focuri de arma grele si explozii au fost auzite in capitala Sudanului, Khartoum, dupa mai multe zile de tensiuni intre armata si un puternic grup paramilitar.

Impuscaturi si explozii au avut loc sambata in apropierea cartierului general al armatei sudaneze si a Ministerului Apararii din centrul orasului Khartoum, precum si in apropierea palatului prezidential si a aeroportului.

Coloane de fum au fost vazute din diverse locuri din oras, iar soldatii au fost desfasurati pe strazi. Civilii au fost vazuti fugind sa se adaposteasca in timp ce schimburile de artilerie zguduiau orasul, informeaza Al Jazeera.

Martorii au relatat „confruntari”, explozii puternice si focuri de arma in apropierea unei baze detinute de fortele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) in sudul Khartoumului.

„Fortele de Sprijin Rapid au fost surprinse sambata de o forta mare a armatei intrand in taberele din Soba, in Khartoum, si asediind paramilitarii de acolo”, a declarat RSF intr-un comunicat.

Armata „a lansat un atac de amploare cu tot felul de arme grele si usoare”, a precizat aceasta.

Cu toate acestea, un purtator de cuvant al armatei sudaneze a declarat ca trupele paramilitare au atacat baze militare.

„Luptatorii din cadrul Fortelor de Sprijin Rapid au atacat mai multe tabere ale armatei din Khartoum si din alte parti ale Sudanului”, a declarat generalul de brigada Nabil Abdallah.

„Confruntarile sunt in curs de desfasurare, iar armata isi indeplineste datoria de a proteja tara”.

A fost vazut ridicandu-se fum de la aeroport, iar RSF a declarat ca fortele sale au preluat controlul asupra obiectuvului. RSF a mai spus ca a preluat si alte doua aeroporturi – in orasul Merowe din nord si El-Obeid din sud – si „controlul total” al palatului prezidential.

Serviciul General de Informatii al Sudanului a negat ca palatul prezidential ar fi fost capturat, iar armata a declarat ca alte afirmatii ale RSF nu sunt adevarate.

Fortele aeriene sudaneze au desfasurat operatiuni impotriva luptatorilor paramilitari, a declarat armata, inregistrarile video aratand avioane militare pe cer.

Generalul Abdel Fattah al-Burhan, seful Consiliului Suveran aflat la putere, este in siguranta.

Hiba Morgan de la Al Jazeera, care transmite de la Khartoum, a declarat ca luptele sunt in curs de desfasurare.

„Auzim focuri de arma in capitala, in apropiere de palatul prezidential din partea de nord a capitalei”, a declarat Morgan. „Multa confuzie aici cu privire la ceea ce se intampla in acest moment. Oamenii sunt ingroziti”.

Disensiunile dintre cele doua forte au iesit la suprafata joi, cand armata a declarat ca recentele miscari ale RSF – un puternic grup paramilitar – au avut loc ilegal.

O confruntare intre ei ar putea insemna conflicte prelungite intr-o tara vasta care se confrunta deja cu o criza economica si cu izbucniri de violenta tribala.

Tensiunile actuale provin dintr-un dezacord privind modul in care fortele RSF ar trebui sa fie integrate in armata si ce autoritate ar trebui sa supravegheze procesul. Fuziunea este o conditie cheie a acordului de tranzitie nesemnat al Sudanului.

Cu toate acestea, rivalitatea dintre armata si FSR dateaza de pe vremea presedintelui autocrat Omar al-Bashir, care a fost inlaturat in 2019.

In timpul fostului presedinte, forta paramilitara, condusa de puternicul general Mohammed Hamdan Dagalo, a luat nastere din fostele militii sustinute de guvern, cunoscute sub numele de Janjaweed, care au dus o represiune brutala in regiunea sudaneza Darfur in timpul deceniilor de conflict.

Kholood Khair, director al grupului de reflectie Confluence Advisory, cu sediul la Khartoum, a declarat ca armata si RSF au fost intotdeauna in conflict din cauza viziunilor divergente privind consolidarea puterii.

Potrivit lui Alex De Waal, director executiv la World Peace Foundation, escaladarea din Sudan este „o lupta pentru putere si control”.

„Declansatorul imediat al loviturii de stat de acum 18 luni a fost oprirea expunerii si dezmembrarii acestui complex comercial militar care a secatuit tara de ani de zile”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

37 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

43 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago