Razboi civil intre talibani. BBC confirma o ruptura majora, unul dintre lideri s-a retras in Kandahar pentru a-si organiza fortele

externe

O disputa majora a izbucnit intre liderii talibanilor la doar cateva zile dupa ce acestia au infiintat un nou guvern in Afganistan, au confirmat pentru BBC oficiali talibani de rang inalt.

Se pare ca sustinatorii a doua factiuni rivale s-au incaierat la palatul prezidential din capitala Kabul. In acele zile s-au auzit focuri de arma in Kabul, talibamii sustinand atunci ca sarbatoreau victoria din Panjshir.

Cearta dintre gruparile talibane ar avea legatura cu cine a facut cel mai mult pentru a asigura victoria asupra SUA si pe modul in care a fost impartita puterea in noul cabinet.

Talibanii au negat in mod oficial aceste informatii.

Disputa a iesit la iveala dupa ce un cofondator al talibanilor, mollahul Abdul Ghani Baradar, a disparut din peisaj de cateva zile.

O sursa talibana a declarat pentru BBC ca Baradar si Khalil ur-Rahman Haqqani – ministrul pentru refugiati si o figura proeminenta in cadrul retelei militante Haqqani – au avut un schimb de cuvinte dure, in timp ce adeptii lor se bateau intre ei in apropiere.

Un membru taliban de rang inalt cu sediul in Qatar si o persoana care are legatura cu cei implicati au confirmat, de asemenea, ca a avut loc o cearta la sfarsitul saptamanii trecute.

Sursele au declarat ca cearta a izbucnit deoarece Baradar, noul viceprim-ministru, era nemultumit de structura guvernului lor interimar.

Cearta ar fi pornit, de asemenea, de la neintelegerile legate de cine din cadrul talibanilor ar trebui sa-si asume meritele pentru victoria lor in Afganistan.

Se pare ca Baradar considera ca accentul ar trebui pus pe diplomatia desfasurata de oameni ca el, in timp ce membrii grupului Haqqani – care este condus de una dintre cele mai inalte figuri talibane – si sustinatorii lor spun ca victoria a a fost obtinuta prin lupta.

Baradar a fost primul lider taliban care a comunicat direct cu un presedinte american, avand o conversatie telefonica cu Donald Trump in 2020. Inainte de aceasta, el a semnat acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane in numele talibanilor.

Puternica retea Haqqani este asociata cu unele dintre cele mai violente atacuri care au avut loc in Afganistan impotriva fortelor afgane si a aliatilor lor occidentali in ultimii ani. Grupul este desemnat de SUA drept organizatie terorista. Liderul sau, Sirajuddin Haqqani, este ministrul de interne in noul guvern.

Zvonurile privind o cadere in dizgratie s-au raspandit inca de la sfarsitul saptamanii trecute, cand Baradar – una dintre cele mai cunoscute fete ale talibanilor – a disparut din peisajul public. Pe retelele de socializare s-a speculat ca acesta ar fi murit.

Surse talibane au declarat pentru BBC ca Baradar a parasit Kabul si a plecat in orasul Kandahar in urma disputei. Intr-o inregistrare audio in care se presupune ca ar fi fost Baradar, publicata luni, cofondatorul taliban a spus ca a fost „plecat in calatorii”.

„Oriunde ma aflu in acest moment, suntem cu totii bine”, a spus el.

BBC nu a reusit sa verifice inregistrarea, care a fost postata pe mai multe site-uri oficiale ale talibanilor.

Talibanii au sustinut ca nu a existat nicio cearta si ca Baradar este in siguranta, dar au lansat declaratii contradictorii cu privire la ceea ce face in prezent. Un purtator de cuvant a declarat ca Baradar a plecat la Kandahar pentru a se intalni cu liderul suprem al talibanilor, dar ulterior a declarat pentru BBC ca era „obosit si dorea sa se odihneasca”.

Multi afgani au motive intemeiate sa se indoiasca de cuvantul talibanilor. In 2015, gruparea a recunoscut ca a ascuns moartea liderului lor fondator, mollahul Omar, timp de peste doi ani, timp in care a continuat sa faca declaratii in numele acestuia.

Raman speculatii cu privire la comandantul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, care nu a fost vazut niciodata in public. El este responsabil de afacerile politice, militare si religioase ale talibanilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: