Razboi deschis intre Lia Savonea si Ana Birchall. Ministrul Justitiei cauta sa impiedice validarea Adinei Florea ca sefa la Sectia Speciala

news

Sefa CSM, Lia Savonea, a transmis vineri un comunicat de presa in care ii precizeaza taios ministrului Justitiei, Ana Birchall, ca sedintele CSM nu au loc in functie de programul membrilor CSM. Birchall a lipsit, joi, de la sedinta in care trebuia sa fie validata Adina Florea ca sefa a Sectiei Speciale.

„Avand in vedere informatiile difuzate in spatiul public cu privire la modalitatea de convocare a doamnei Ana Birchall, Ministrul Justitiei, la sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 20 iunie 2019, formulam urmatoarele precizari:

Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste in plen si in sectii, la convocarea presedintelui, in acest sens fiind dispozitiile art. 27 alin. 1 din Legea nr. 317/2004. Sedintele de plen sunt stabilite cu regularitate in fiecare zi de joi, cu exceptia situatiilor in care, din motive ce tin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrarilor inscrise pe ordinea de zi, este stabilita o alta zi de sedinta.

Subliniem faptul ca, desi nu exista nicio dispozitie legala sau regulamentara, care sa prevada o eventuala procedura de consultare pentru stabilirea datei/orei sedintelor de plen de catre presedintele Consiliului, doamna judecator Lia Savonea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, in scopul de a asigura programarea sedintelor si cvorumul necesar bunei desfasurari a acestora, a procedat la verificarea prealabila a disponibilitatii membrilor.

Sedintele Plenului Consiliului au avut loc chiar si in conditiile in care nu au fost prezenti toti membrii, intrucat au fost implicati in alte activitati stabilite anterior – spre exemplu: deplasari externe/interne, conferinte, concedii de odihna etc. – ceea ce evidentiaza imposibilitatea adaptarii datei sedintelor cu agenda fiecaruia dintre membri, cu atat mai putin in situatia in care lucrarile inscrise pe ordinea de zi erau urgente.

In aceste conditii, la data de 18 iunie 2019, ora 17:26, Consiliul Superior al Magistraturii a adresat, prin intermediul postei electronice, avand ca destinatar Cabinetul Ministrului Justitiei, invitatia pentru doamna ministru Ana Birchall de a participa la sedinta Plenului Consiliului din data de 20 iunie 2019, ora 12:00. Facem precizarea ca invitarea Ministrului Justitiei s-a realizat in aceeasi modalitate si in aceleasi conditii pentru toti membrii de drept, mod de lucru uzitat de Consiliul Superior al Magistraturii inca de la inceputul acestui mandat.

Referitor la solicitarea publica a doamnei ministru sa i se permita participarea la sedintele Consiliului in calitate de membru de drept, aratam ca exista o imposibilitate obiectiva de a da curs acesteia, cu atat mai mult cu cat, din agenda publica a sedintelor de Guvern, se poate observa ca acestea nu au loc in aceeasi zi a saptamanii (cu titlu exemplificativ: pentru luna mai 2019 fiind stabilite in zilele de marti, miercuri sau joi, iar pentru luna iunie 2019, pana la acest moment, in zilele de luni, miercuri sau joi).

Pe aceasta cale, Consiliul Superior al Magistraturii asigura opinia publica de faptul ca programarea sedintelor de Plen se efectueaza cu buna credinta si diligenta, fiind avuta in vedere pastrarea unui just echilibru intre urgenta aspectelor ce se impun solutionate de catre Consiliul si asigurarea participarii membrilor alesi ori de drept, in functie de agendele acestora, cu respectarea timpului necesar pentru ca membrii sa integreze participarea la sedinta Plenului in activitatile derulate”, arata Savonea intr-un comunicat de presa.

Joi, ministrul Justitiei, Ana Birchall, nu a participat la sedinta CSM de validare a Adinei Florea in fruntea Sectiei Speciale, astfel incat sedinta a fost anulata din lipsa de cvorum.

”Doamna presedinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informata din timp ca nu pot participa la sedinta Plenului CSM de joi, 20 iunie 2019, sedinta care a fost convocata marti dupa-amiaza, avand in vederea obligatiile mele care rezulta din calitatea de ministru al justitiei. Pentru a evita asemenea situatii, am purtat, in ultima vreme, discutii cu doamna Lia Savonea in care am rugat-o, asa cum rezulta si din documentul atasat, sa stabileasca o zi pe saptamana, dedicata Plenului CSM si care sa nu se suprapuna peste ziua in care sunt programate activitati guvernamentale, tocmai pentru ca doresc sa particip la sedintele Plenului CSM”, a declarat ministrul Justitiei in comunicatul de presa.

Birchall a intrat recent in conflict cu Viorica Dancila pe tema Sectiei Speciale.

Citeste si: Razboi urat in Guvern: „Imi pare rau ca te-am numit ministru al Justitiei”. Dancila, conflict violent cu Ana Birchall

Mai mult despre: ,

Comentarii: