Razboi intre mercenarii Wagner si Ministerul rus al Apararii: „Asaltul asupra orasului Soledar a fost efectuat doar de fortele Wagner”

externe

Wagner, compania militara privata rusa, a postat joi seara pe Telegram un videoclip in care contrazice direct afirmatia Ministerului rus al Apararii potrivit careia fortele militare regulate rusesti au participat la asaltul de la Soledar, anunta CNN.

La o zi dupa ce Ministerul rus al Apararii a remaniat comandamentul asa-numitei sale „operatiuni militare speciale”, postarea gruparii Wagner confirma afirmatia sefului Evgheni Prigojin, potrivit careia fortele sale sunt singurele responsabile pentru operatiunea Soledar, contrazicand direct ministerul.

Videoclipul arata doi barbati, cu fetele ascunse, purtand uniforme si stand in picioare in ceea ce pare a fi un buncar subteran, luminat de o lanterna.

„Suntem ofiteri ai Fortelor Aeropurtate, declaram ca Fortele Aeropurtate nu au luat parte la asaltul asupra orasului Soledar. Asaltul asupra orasului Soledar a fost efectuat doar de fortele Wagner. Noi nici macar nu am fost trimisi in acea directie”, spune unul dintre barbati.

CNN mentioneaza ca nu a putut sa verifice identitatea barbatilor sau veridicitatea declaratiei lor, dar este semnificativ faptul ca Wagner a postat-o in conditiile in care afirmatiile cu privire la care forte rusesti sunt responsabile pentru asaltul din estul Ucrainei alimenteaza dispute in masinariile structurii de putere a Rusiei.

Miercuri, Ministerul rus al Apararii a declarat ca fortele regulate rusesti opereaza in si in jurul Soledar, fara a mentiona si trupele Wagner.

„Trupele aeropurtate au blocat Soledar din partea de nord si de sud a orasului. Fortele aerospatiale rusesti lovesc in fortaretele inamice. Echipele de asalt lupta in oras”, a scris ministerul pe canalul sau oficial Telegram.

Prigojin a calificat insa drept „falsa” orice afirmatie potrivit careia forte rusesti care nu fac parte din Wagner au participat la asaltul Soledar. „As dori sa subliniez ca Soledar a fost cucerit exclusiv de unitati PMC Wagner”, a spus el intr-o declaratie publicata luni pe un canal Telegram Wagner.

Armata ucraineana a insistat joi ca luptele continua si ca fortele sale chiar „efectuau contraatacuri” in Soledar.

Unii bloggeri militari rusi pro-Kremlin au speculat ca anuntul facut miercuri de Ministerul rus al Apararii privind numirea lui Valeri Gherasimov in functia de comandant al „operatiunii sale militare speciale” a fost motivat in parte de succesul mercenarilor Wagner.

Intr-o vizita la fortele sale de langa Bahmut, in ajunul Anului Nou, Prigojin i-a criticat direct pe birocratii de la Kremlin. „Anul acesta vom invinge! Dar mai intai vom cuceri birocratia interna si coruptia noastra”, le-a spus Prigojin luptatorilor sai intr-o inregistrare video postata pe Telegram.

„Odata ce vom invinge birocratia interna si coruptia, atunci ii vom cuceri pe ucraineni si NATO, iar apoi intreaga lume”, a mai sustinut seful Wagner.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: