Razboi intre sefele Justitiei, Ana Birchall o pune dur la punct pe Lia Savonea. Adina Florea, marul discordiei

politica

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a sanctionat, luni, la iesirea de la CSM, comportamentul „agresiv” al sefei CSM, Lia Savonea. Savonea este furioasa ca validarea Adinei Florea ca sefa a Sectiei Speciale a fost din nou boicotata.

„Nu prea inteleg tonalitatea asta de agresivitate. Sunt dispusa sa las tot ce a fost in trecut si (…) colaborarea institutionala este absoluta normala, fireasca. Ne putem sfatui oricand. In mine are un partener de dialog, dar agresivitatea si a se spune altceva decat este in realitate sunt lucruri pe care eu nu am de gand sa le tolerez. Daca va aduceti aminte, data trecuta se spunea ca Ana Birchall boicoteaza, cand eu duminica vorbisem cu dna presedinte, spunandu-i ca am sedinta de guvern si a zis ca nu-i niciun fel de problema, dupa care a fost tot scandalul public. Repet, din punctul meu de vedere, nu trebuie sa existe niciun fel de neintelegere. (…) Sper ca dupa ziua de astazi sau imi exprim speranta ca data viitoare nu am sa vin ca sa am de unde sa ma intorc. Nu este in regula”, a declarat Birchall.

„Fac apel la presedintele CSM sa incerce sa gaseasca consens si sa iesim din aceasta situatie, in rest nu am ce sa comentez. Ii asigur ca Ministerul Justitiei va fi un partener de dialog. Am spus in cadrul discutiilor cu doamna Savonea sa existe un calendar al acestor sedinte si sa nu mai fie astfel de situatii.

Am un sentiment de mahnire, este regretabil, pentru ca, pana la urma, conform Constitutiei, CSM este garantul independentei justitiei”, a mai spus Ana Birchall.

Lucrarile sedintei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii de luni au fost amanate pentru a treia oara din lipsa de cvorum.

„Nu putem deschide lucrarile sedintei programate astazi deoarece nici de aceasta data nu s-a intrunit cvorumul prevazut de lege pentru ca sedinta sa se desfasoare. Si trebuie sa spun cateva lucruri, pentru ca este de acum ingrijorator, este a treia sedinta fixata la care aproape aceiasi membri nu dau curs. Saptamana trecuta a fost lansata public o scrisoare, astazi, pe mail-ul meu, a sosit, cam in aceiasi termeni, o scrisoare din partea acelorasi membri, prin care se solicita sa fie scoase de pe ordinea de zi lucrarile care privesc Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie cu motivarea nevoii de a se dezbate mai intai public rapoartele GRECO si raportul Comisiei de la Venetia”, a declarat presedintele CSM, Lia Savonea.

Lunea trecuta, sapte magistrati din CSM – Andrei Nicolae Solomon – procuror, vicepresedinte al CSM, Andreea Anamaria Chis – judecator, Mihai Balan – judecator, Bogdan Mateescu – judecator, Cristian Ban – procuror, Florin Deac – procuror si Tatiana Toader – procuror – au cerut amanarea luarii unor decizii in ceea ce priveste SIIJ si au anuntat ca asteapta publicarea rapoartelor GRECO si al Comisiei de la Venetia, precum si organizarea unei dezbateri publice asupra activitatii sectiei.

„Potrivit informatiilor aparute in spatiul public, cele doua organisme ale Consiliului Europei au solicitat autoritatilor romane desfiintarea acestei sectii, apreciindu-se ca aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea si exercitarea unor presiuni asupra judecatorilor si procurorilor”, se arata in document.

Ei precizau ca in acelasi sens sunt recomandarile cuprinse in raportul Comisiei Europene in cadrul MCV din 31 noiembrie 2018, avizul Biroului Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni din 25 aprilie 2019 si avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din 16 mai 2019.

„Asadar, rezulta ca la nivel international au crescut ingrijorarile organismelor internationale referitoare la incalcarea independentei autoritatii judecatoresti si a impiedicarii luptei impotriva coruptiei, generate de existenta si activitatea acestei sectii. De asemenea, si pe plan intern au fost formulate in mod repetat ingrijorari de catre o parte a asociatiilor profesionale ale magistratilor cu reprezentativitate semnificativa, precum si de o parte covarsitoare a magistratilor din Romania”, precizau cei sapte magistrati din CSM.

Procurorii si judecatorii din CSM spun ca sarcina lor primara este reprezentarea colegilor magistrati, actionand in scopul garantarii independentei Justitiei si ca vor utiliza toate parghiile de care dispun pentru a sustine amanarea discutarii chestiunilor ce tin de activitatea acestei Sectii, „dupa organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de catre autoritatile romane a recomandarilor organismelor internationale”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: