Razboi rece in Adriatica si Mediterana: „Iata cum a respins marina militara a Italiei navele rusesti in Adriatica”. Amiralul Cavo Dragone: „Nu le-am dat drumul nicio clipa”

externe

Seful Statului Major al Apararii din Italia, amiralul Cavo Dragone, a relatat intr-un interviu pentru La Repubblica  provocarile cu care s-au confruntat navele italiene din partea fortelor Rusiei in Marea Adriatica.

Amiralul a dezvaluit in interviu ca si-a petrecut ultimele saptamani supervizand operatiunile de contracarare a manevrelor rusesti in marile Italiei. El spune ca in Adriatica are loc un adevarat „razboi rece”.

„In Mediterana exista deja o competitie constanta. Vechea idee de pace nu mai exista: trecem direct de la competitie la criza, care risca sa se transforme in conflict”, a explicat amiralul.

Insa si si Marea Adriatica au loc incidente: „A fost o operatiune de patrulare (a Rusiei), contracarata imediat de actiunea Marinei noastre. Nu a fost o confruntare intre NATO si rusi sau intre americani si rusi: portavionul Truman se afla in acele ape, dar a actionat sub comanda SUA. Fortele italiene au fost cele care au luat contramasuri”.

Dragone a relatat ca atunci cand „comandamentul escadrilei navale a luat cunostinta de miscarile rusesti, amiralul Aurelio De Carolis a mobilizat cele mai apropiate unitati”, „ordonand ceea ce se numeste „o operatiune de cautare”.

„Doua fregate Fremm, cele mai moderne din flota noastra, au intrat in actiune. Bergamini a escortat nava de vanatoare rusa Admiral Tributs; Marceglia pe crucisatorul Varyag. Avioanele P72 ale Fortelor Aeriene le survolau non-stop.  Pe scurt, nu le-am dat drumul nicio clipa”, a relatat amiralul.

Amiralul a mentionat ca a fost „o activitate care viza pozitia fortelor NATO in legatura cu criza ucraineana. Rusii au patrulat, au provocat oarecum dispozitivul flotei americane si au evaluat modul in care aceasta reactiona. Nava de spionaj Vasily Tatishchev se afla acolo, analizand frecventele radar. I-am urmarit si le-am studiat miscarile”.

Acum, navele rusesti „nu se mai afla in Marea Adriatica. S-au mutat mai la sud, in Marea Ionica. A sosit si Amiralul Grigorovici, una dintre cele mai moderne fregate din flota lor: este echipata cu rachete cu raza lunga de actiune Kalibr, care au fost protagonistele conflictului din Ucraina. Un tip de arma la care trebuie sa fim atenti si in Mediterana”.

„Nu trebuie sa ne facem iluzii: prezenta rusa va continua si se va intensifica”, conchide Cavo Dragone.

„Pe 31 iulie, Putin a semnat un document in care a indicat Mediterana ca fiind strategica: va fi piatra de temelie a confruntarii cu NATO, iar rusii vor mentine o forta navala stabila. Vor fi deosebit de asertivi in Orientul Mijlociu si in Africa, unde doresc sa stabileasca o baza in Sudan. Ei vor incerca sa se relanseze in Egipt, Libia si Algeria. Atentia Rusiei nu mai este doar in estul Mediteranei, ci si in centrul Mediteranei. Trebuie sa ne pregatim si de aceea, dupa ce s-a intamplat in Marea Adriatica, am ordonat o schimbare in aranjamentele noastre de securitate navala. Operatiunea Mare Sicuro a devenit acum Mediterranean Safe, iar patrulele au fost extinse in tot bazinul, nu doar in zonele cele mai apropiate de Italia: este singura modalitate de a controla situatia”.

Navele rusesti care au operat in Adriatica:

– distrugatorul Admiral Tributs (783), care a operat in zona centrala a Adriaticii;

– nava de informatii Vasiliy Nikitich Tatishchev (SSV231);

– crucisatorul Varyag (011), care a operat in sudul Adriaticii;

Intre timp, fregata Amiral Grigorovici (745) a operat in Marea Ionica.

Marina italiana a desfasurat diferite unitati in Marea Adriatica, care au urmat indeaproape navele rusesti:

– fregata Bergamini (F590) in centrul Adriaticii.

– submarinul Longobardo (S524);

– fregata Marceglia (F597) in sudul Adriaticii.

– fregata Libeccio (F572);

In plus, la operatiunile de control ale unitatilor rusesti au luat parte ATR P-72A ale Fortelor Aeriene italiene si Boeing P-8A ale USNavy din Sigonella.

In prezent, unitatile rusesti au parasit Adriatica si navigheaza in Marea Ionica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: