Razboi Rusia-SUA in AER. Avion de spionaj american, INTERCEPTAT de un Suhoi 27

news

Un avion de lupta al fortelor aeriene ruse Suhoi-27 (Su-27) a zburat periculos de aproape de un aparat de spionaj american RC-135 in spatiul aerian international, deasupra Marii Baltice.

SUA, revoltate de incident, au trimis deja rusilor o nota de protest prin canale oficiale, sustine o sursa din Pentagon, potrivit Washington Free Beacon.

Incidentul a avut loc in dimineata zilei de 7 aprilie, dar presa a fost informata abia acum.

„Aparatul SUA RC-135U zbura pe traseul de rutina in spatiul aerian international si a fost intreceptat de un avion rusesc Su-27 intr-un mod periculos si neprofesionist. SUA discuta deja despre acest incident cu Rusia pe canale diplomatice si oficiale corespunzatoare” – a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apararii SUA, Eileen Lainez, citat de paginaderusia.ro

Suhoi-27 a zburat la sase metri de aeronava americana, fapt declarat de SUA act de „nesabuinta”, care a pus in pericol viata pilotilor RC-135. Detalii despre misiunea aparatului american in Marea Baltica nu se dau, cu toate acestea, publicatia aminteste ca SUA strange informatii despre activitatea militara a trupelor ruse in regiunile vestice ale Federatiei Ruse si in Kaliningrad.

Avionul RC-135 (un Boeing 707 modificat) este proiectat pentru colectarea de informatii, inclusiv imagini foto, monitorizarea activitatii nucleare si spionaj industrial. Aparatul RC-135U, care a scapat de coliziunea cu Su-27 rusesc are nume de cod Combat Sent si se ocupa de interceptarea semnalelor electronice si a undelor radio ale inamicului.

Potrivit sursei, motivul pentru o astfel de monitorizare il reprezinta temerea armatei SUA, care suspecteaza Rusia ca ar desfasura sisteme de rachete tactice „Iskander” in regiunea Kaliningrad si Crimeea.

Anterior, stiri de acest gen au aparut deja in mass-media, dar Ministerul Apararii din Rusia nu a confirmata si nici nu a negat informatia, spunand ca „zonele specifice de desfasurare a trupelor de rachete Iskander in Districtul Militar de Vest nu contrazic niciun acord international”.

Acesta nu este primul incident care a implicat aeronave militare ruse in ultima vreme. La sfarsitul lui ianuarie, ambasadorul rus a fost chemat la Ministerul de Externe britanic pentru explicatii privind zborul unei aeronave militare rusesti in apropiere de coasta Marii Britanii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: