Razboi tot mai MURDAR in Siria. S-a folosit si GAZ SARIN

externe

O misiune de experti in arme chimice a estimat, intr-un raport dat publicitatii luni, ca s-ar putea ca persoane din Siria sa fi fost expuse la gaz sarin sau la ”o substanta similara”, relateaza marti AFP, citata de Agerpres.

Raportul misiunii in Siria a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a fost transmis Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pe 29 decembrie.

Echipa OIAC a anchetat 11 incidente ”semnalate de catre Republica Araba Siriana si care se refera la folosirea de produse chimice toxice”. Documentul nu precizeaza nici locurile, nici circumstantele incidentelor.

”S-ar putea ca persoanele afectate sa fi fost expuse la o oarecare substanta iritanta nepersistenta”, dar anchetatorii ”nu au gasit dovezi care sa clarifice mai mult natura specifica a expunerii sau a sursei”.

Intr-un caz, se precizeaza in raport, ”analiza catorva esantioane sanguine indica faptul ca persoanele au fost expuse la un moment dat la gaz sarin sau la o substanta similara sarinului”.

OIAC estimeaza prin urmare ca ”este necesara o alta ancheta” pentru a face lumina in legatura cu aceste incidente.

Facand bilantul programului de eliminare a armelor chimice siriene, OIAC arata ca 99,6% din arsenalul declarat de catre Damasc a fost distrus.

In privinta infrastructurilor de producere a acestor arme (in subteran sau la suprafata), anchetatorii OIAC si ai ONU ”au verificat distrugerea a 11 din cele 12 instalatii” ramase, indica raportul, care se refera la perioada 24 noiembrie-21 decembrie.

OIAC se declara luna trecuta ”profund preocupata” in legatura cu utilizarea continua de arme chimice in Siria. Organizatia confirma pe 6 noiembrie ca gazul mustar a fost utilizat in august si gazul de clor in martie, fara sa fie desemnati vinovatii.

Dupa o amenintare cu arma chimica in apropiere de Damasc in august 2013, Siria a acceptat sa declare si sa-si predea arsenalul chimic in cadrul unui acord supervizat de catre OIAC.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: