Razboiul din Ucraina scoate la iveala si deficientele armamentului livrat de SUA: „Unele dintre munitiile americane de mare precizie esueaza intr-un mediu electromagnetic foarte bruiat”

externe

racheta

Deblocarea ajutorului de 61 de miliarde de dolari din partea SUA, in aprilie, a fost un impuls considerabil pentru fortele ucrainene aflate in dificultate care lupta impotriva invaziei rusesti, relateaza Business Insider.

Analistii spun ca SUA obtin informatii nepretuite despre defectele sau lipsurile unora dintre cele mai importante arme si sisteme de productie militara ale sale.

De la bruierea rachetelor, la drone si artilerie, SUA obtin informatii valoroase despre slabiciunile sale pe campurile de lupta din estul si sudul Ucrainei.

Un domeniu in care SUA si-a dezvaluit deficientele este cel al razboiului electronic. Sistemele de bruiaj ale Rusiei au creat probleme majore armelor de precizie occidentale, printre care rachetele GMLRS si obuzele de artilerie Excalibur.

„Razboiul a scos la iveala faptul ca unele dintre munitiile americane de mare precizie esueaza intr-un mediu electromagnetic foarte bruiat”, a declarat Stacie Pettyjohn, analist militar la Center for a New American Security.

In schimb, dronele ieftine au jucat un rol extrem de important in Ucraina. Armata ucraineana a folosit dronele pentru a compensa unele dintre dezavantajele in ceea ce priveste efectivele si echipamentele cu care s-a confruntat impotriva Rusiei. Le-a folosit pentru a supraveghea pozitiile inamice, pentru a ghida loviturile de artilerie si le-a echipat cu grenade sau explozibili pentru a ataca pozitiile inamice.

Dronele ucrainene sunt, la randul lor, sensibile la razboiul electronic, dar Ucraina a produs tehnologie pentru a evita semnalele de bruiaj si pentru a exploata lacunele din apararea de razboi electronic a Rusiei.

Manevrarea, ascunderea si aprovizionarea trupelor pe campurile de lupta, aflate sub supravegherea constanta a dronelor este o alta problema cu care se confrunta expertii Pentagonului, a declarat Pettyjohn.

Pentagonul cauta sa isi imbunatateasca rapid capacitatea de a desfasura drone pentru a sprijini trupele si a elimina dronele inamice, despre care analistii militari cred ca vor fi omniprezente pe campurile de lupta ale viitorului.

Razboiul din Ucraina a scos la iveala probleme nu doar in ceea ce priveste calitatea armelor, ci si in ceea ce priveste capacitatea SUA de a le produce in cantitatea de care Ucraina are nevoie.

Timp de zeci de ani, SUA s-au pregatit pentru a lupta impotriva grupurilor militante, cum ar fi talibanii din Afganistan. Dar razboiul din Ucraina seamana mai mult cu conflicte precum Primul Razboi Mondial, cu doua armate aflate pe pozitii bine aparate, care trag zeci de mii de focuri de artilerie pe zi una impotriva celeilalte pentru a epuiza adversarul. Iar armata americana trebuie inca sa se adapteze.

In schimb, Rusia si-a plasat economia pe picior de razboi, marind masiv cantitatea de echipament militar pe care este capabila sa o produca.

„Cea mai mare problema pe care razboiul din Ucraina a scos-o la iveala in ceea ce priveste armele americane este ca Pentagonul pur si simplu nu cumpara suficiente munitii pentru un conflict prelungit la scara larga”, a mai declarat Pettyjohn.

Ea a adaugat ca recenta lege privind ajutorul pentru Ucraina, care prevede miliarde de dolari pentru productia de arme americane, nu rezolva problema.

„Acesta este un plasture care nu rezolva problema fundamentala. Pentagonul trebuie pur si simplu sa cumpere mai multe arme anual”, a spus ea.

In timpul blocarii recente a ajutorului american, Ucraina era coplesita de lovituri de artilerie cu o rata de 10-1 pe anumite parti ale liniei de front. De-a lungul razboiului, aliatii occidentali ai Ucrainei s-au straduit sa furnizeze suficienta munitie.

O problema cu sistemele de aparare aeriana americane este insa faptul ca rachetele costa mult mai mult decat dronele ieftine pe care sunt adesea folosite pentru a le dobori, a declarat Pettyjohn.

„Utilizarea de rachete scumpe asupra dronelor si rachetelor ieftine nu este o strategie sustenabila sau una care sa permita Statelor Unite sa prevaleze in aceste lupte care necesita rezistenta”, a adaugat ea.

„SUA ar trebui sa invete ca masa conteaza pe langa precizie. Armata americana are nevoie de mai multe obuze de artilerie, rachete si drone decat are in prezent si de o baza industriala care sa poata sustine productia acestor sisteme critice”, a spus Pettyjohn.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: