Razboiul din Ucraina se va incheia in 2025, anunta cancelarul Germaniei. Este prima data cand un lider de stat avanseaza o data privind sfarsitul razboiului

externe

olaf scholz, cancelar

Cancelarul german Olaf Scholz a lasat sa se inteleaga sambata ca razboiul din Ucraina ar putea dura pana in 2025, garantand totodata sprijinul Germaniei, care – a spus el – ar putea fi nevoie sa fie sporit daca alti aliati „ezita”, transmite EFE.

„Nu, acest razboi probabil nu se va incheia atat de repede pe cat ne-am dori noi”, a declarat Scholz in discursul sau de la congresul Partidului Social Democrat (SPD), care a inceput vineri la Berlin. „De aceea trebuie sa putem continua sa facem ceea ce facem acum (sprijinirea Ucrainei), anul acesta, anul viitor si urmatorul”, a adaugat el.

Scholz a recunoscut ca pentru Germania reprezinta „o mare provocare financiara”, dar s-a angajat „cu deplina claritate” sa sprijine in continuare Ucraina in autoapararea impotriva Rusiei cu mijloace financiare si cu livrari de armament.

El a amintit ca Germania este al doilea cel mai mare contributor la acest obiectiv, dupa Statele Unite, si a remarcat ca, „daca altii ezita, contributia noastra ar putea fi si mai mare”.

Saptamana aceasta, republicanii au blocat in Senatul Statelor Unite un pachet de ajutor pentru Ucraina in valoare de 60 de miliarde de dolari (aproximativ 55 de miliarde de euro), despre care Kievul spune ca este crucial pentru apararea tarii, aminteste Agerpres.

Totodata, in discursul sau, Scholz a condamnat inca o data „imperialismul” presedintelui rus Vladimir Putin.

„Nu vrem sa traim intr-o lume in care o tara mare domina si decide ce se intampla intr-o alta tara mica vecina. Vrem ca tarile mici sa nu se teama de vecinii lor mari. In asta consta pacea si securitatea in Europa’, a subliniat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: