Razboiul hibrid. Mana lunga a Rusiei se simte in incidentele violente din Valea Uzului. Cine arunca benzina pe foc

news

Incidente violente in Valea Uzului, joi, dupa ce cateva sute de extremisti romani, membri ai Fratiei Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta si ai Noii Drepte, au intrat cu forta in cimitir. Aici, ei au intrat in conflict cu extremisti maghiari.

Agerpres scrie ca mai multi romani prezenti in Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii inhumati acolo au intrat pe lateralul cimitirului si au rupt poarta de acces, imbrancindu-se cu jandarmii, dar si cu jurnalistii si cu maghiarii prezenti in zona. Unii dintre ei sunt violenti si le solicita jandarmilor sa le permita tuturor celor peste 1.000 de romani sa intre in cimitir.

Un grup de extremisti romani a intrat prin spatele cimitirului si s-a urcat pe gard, de unde a inceput sa loveasca maghiarii cu steaguri si sa-i scuipe, strigand „Mars afara”, „Mars la Budapesta”, relateaza hotnews.ro.

Peste 1000 de maghiari formasera un lant uman in fata Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Korodi Attila, declarand, corespondentului Mediafax, ca oamenii stateau unii langa altii, iar pentru ca erau foarte multi, nu a trebuit sa se tina de mana pentru a bloca accesul.

„Sunt cel putin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar si din Covasna, este o actiune de solidaritate si de veghe in jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se afla in domeniu public al judetului Harghita. Este un lant uman, suntem atat de multi oameni incat nici nu trebuie sa ne tinem de maini, stam unii langa altii doar la intrarea in cimitir. Asteptam si vedem ce se intampla. Prin actiunea noastra dorim sa nu aiba loc in cimitir evenimente pana nu se reglementeaza situatia, mai ales la nivelul ministerelor Apararii din Romania si Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, spunea Korodi.

In Cimitirul Eroilor din Valea Uzului erau programate, joi dupa-amiaza, manifestari aprobate de Primaria Darmanesti de sarbatorire a Zilei Eroilor.

Cine este Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta

Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta s-a remarcat deja prin actiuni violente pentru „a opri propaganda homosexuala”.  Membrii fratiei au provocat incidente la Bucuresti si Cluj cu ocazia difuzarii unor filme pe care le-au considerat drept „propaganda homosexuala”.

Tema „propagandei homosexuale” este des intalnita in discursul oficial al regimului de la Kremlin, folosind-o ca pe o sperietoare in legatura cu valorile occidentale.

De asemenea, incurajarea nationalismului si amplificarea tensiunilor interetnice sunt arme de notorietate din arsenalul folosit in razboiul hibrid declansat de Rusia impotriva Uniunii Europene si a spatiului occidental.

De altfel, Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta este des laudata de sputnik.md, canal oficial se propaganda al Kremlinului.

„Fratia Ortodoxa Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta, este o organizatie crestina in care se aduna romani care au ca valori principale dragostea de Dumnezeu, Neam si Tara. Ea a luat fiinta cu binecuvantarea si botezul Sfantului Parinte Justin Parvu”, scrie Sputnik.

Sputnik a relatat pas cu pas, joi, evolutia evenimentelor din Valea Uzului.

„Mesaj superb al romanilor: ‘HRISTOS S-A INALTAT! Astazi, toti cei care simt romaneste isi cinstesc EROII! Va asteptam cu drag la Valea Uzului, unde maghiarii au profanat CRUCEA LUI HRISTOS si memoria EROILOR Neamului!’ Este mesajul trimis de Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta”, a relatat Sputnik.

„Patriotii romani au rupt lacatul si au intrat cu forta!” si „UDMR vrea un nou Targu Mures si agita periculos conflictul interetnic”, sunt titlurile din Sputnik.

Miercuri, in conditiile in care situatia era deja foarte incordata, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a fost in vizita la cimitirul de la Valea Uzului, alaturi de oficiali UDMR.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, au o relatie mai mult decat speciala. Vladimir Putin si Viktor Orban s-au vizitat reciproc de cel putin 12 ori in ultimii opt ani. Presa occidentala a publicat numeroase articole despre relatiile stranse dintre cei doi lideri.

Articol in Deutsche Welle.

Mai mult despre:

Comentarii: