externe

Razboiul hibrid. Putin cere oficialilor rusi sa intretina starea de „tensiune” din Occident: „Este necesar ca aceasta stare sa persiste cat mai mult timp pentru ei”

Avertismentele Moscovei din ultimii ani la adresa tarilor occidentale au avut efect si au generat o „anumita tensiune” in randul partenerilor, iar pentru a nu le veni ideea sa provoace vreun conflict inutil pentru Rusia, aceasta stare trebuie mentinuta, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, adresandu-se ministrului sau de externe Serghei Lavrov, potrivit media oficiale ruse RIA Novosti, Vesti-24 si RBC.

„Avertismentele noastre din ultimul timp se fac totusi simtite si produc un anumit efect. O anumita tensiune s-a instalat acolo. (…) Este necesar ca aceasta stare sa persiste cat mai mult timp pentru ei, ca lor sa nu le treaca prin minte sa provoace vreun conflict inutil la frontierele noastre de vest. Nu avem nevoie de conflicte”, a afirmat Putin la reuniunea Colegiului Ministerului de Externe al Federatiei Ruse, citat de RIA Novosti.

In ultimii ani, tarile occidentale au inceput sa tina cont de preocuparile si avertismentele Rusiei, spre deosebire de perioada „extinderii NATO” spre Est, cand opinia Moscovei era ignorata, a subliniat seful statului rus, potrivit RBC, care mentioneaza ca transcriptul alocutiunii lui Putin la Colegiul MAE rus a fost postat pe site-ul web al Kremlinului, unde poate fi consultat.

Adresandu-se ministrului de externe Serghei Lavrov, presedintele rus i-a cerut sa caute sa obtina din partea Occidentului „importante garantii de securitate pentru Rusia pe termen lung pe flancul vestic”.

„Este imperativ (…) sa incercam ca Rusiei sa-i fie oferite garantii serioase pe termen lung pentru a ne asigura securitatea in acest domeniu”, a insistat Putin, argumentand necesitatea unor astfel garantii prin tensiunea politico-militara actuala: manevre NATO in apropierea granitelor rusesti, furnizarea de arme letale Ucrainei, ignorarea „liniilor rosii” stabilite de Kremlin.

Presedintele rus – pe care Kievul si Occidentul il acuza de concentrarea unor efective de circa 90.000 de soldati la frontiera ucraineana – a prezentat o Rusie asediata de Alianta Nord-Atlantica, in special pe flancul sau vestic, referindu-se la Marea Neagra, Ucraina, Belarus si tarile baltice, noteaza EFE.

Seful statului rus a sustinut ca partenerii occidentali, „pentru a o spune mai discret, nu sunt foarte de incredere”. „Ei renunta cu usurinta la orice intelegere prealabila. Dar oricat de dificil ar fi, trebuie sa lucram cu ei in aceste conditii”, a adaugat el.

Putin a amintit ca, atunci cand relatiile dintre Rusia si Occident, inclusiv SUA, erau ” aproape ca intre tari aliate”, NATO a ignorat „complet” preocuparile formulate de Moscova cu privire la extinderea Aliantei spre Est in 1999 si 2004. El a adaugat ca aceste valuri de extindere a NATO au adus infrastructura militara a blocului nord-atlantic aproape de granitele Rusiei.

Extinderea Aliantei a avut drept consecinta ca „in Romania si Polonia au fost amplasate deja elemente strategice ale sistemului de aparare antiracheta, care pot fi transformate ‘in cateva minute’ in sisteme ofensive”, a declarat Vladimir Putin, citat de RBC.

Putin a acuzat NATO ca pariaza „insistent” pe „confruntare” prin apropierea infrastructurii sale de granitele Rusiei, anuland practic „toate mecanismele de dialog”.

„Noi, desigur, vom reactiona corespunzator la activitatea militara a tarilor NATO in apropierea granitei ruse. Bruxellesul trebuie sa inteleaga ca reducerea tensiunii politico-militare corespunde nu numai intereselor Rusiei, ci si intereselor intregii Europe, precum si, in general, lumii intregi”, a afirmat presedintele rus.

Tensiunile dintre Rusia si Occident se concentreaza in prezent in zona Ucrainei si in Marea Neagra, mai ales in largul coastelor Crimeii, peninsula ucraineana anexata de Moscova in 2014, precum si in Belarus, la granita acestei republici ex-sovietice cu state membre UE.

Referitor la Belarus, Putin a acuzat Bruxellesul ca utilizeaza actuala criza a migrantilor pentru a exercita presiuni asupra regimului lui Aleksandr Lukasenko.

Totodata, Putin a apreciat ca Germania si Franta, principalii mediatori ai reglementarii conflictului din Donbas, au instigat Kievul sa nu respecte acordurile pace de la Minsk, ducand negocierile intr-o „fundatura”.

Cu Uniunea Europeana, posibilitatile de cooperare sunt si ele „reduse”, desi Cei 27 continua sa fie principalul partener comercial al Rusiei, a spus el.

„UE continua sa ne indeparteze cu sanctiuni, actiuni neprietenoase si acuzatii gratuite; liniile de separare pe continent nu duc la nimic bun. Rusia, desigur, este interesata in relatii constructive si de buna vecinatate cu tarile europene, dar totul depinde de dorinta partenerilor de a dezvolta o cooperare in baza respectului reciproc si pe picior de egalitate”, a mentionat presedintele rus.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

22 de minute ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

3 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

3 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

3 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

3 ore ago