Razboiul lui Putin ii saraceste pe rusi. Cea mai mare inflatie din peste 20 de ani

money

Inflatia anuala din Rusia a accelerat pana la 17,49%, potrivit datelor aferente saptamanii incheiate pe 8 aprilie, cel mai ridicat ritm atins din februarie 2002 si in crestere de la 16,70% cu o saptamana mai devreme, a anuntat miercuri Ministerul Economiei, volatilitatea rublei provocand cresterea preturilor pe fondul sanctiunilor occidentale fara precedent.

Banca centrala a avertizat miercuri ca inflatia de consum din Rusia va continua sa se accelereze in termeni anuali din cauza efectelor de baza, spunand ca volatilitatea rublei va duce la presiunea inflationista, potrivit News.ro.

Inflatia saptamanala din Rusia a incetinit la 0,66% in saptamana incheiata pe 8 aprilie, de la 0,99% cu o saptamana mai devreme, ducand cresterea anuala a preturilor de consum la 10,83%, au aratat miercuri datele serviciului de statistica Rosstat, citate de Reuters.

In aceeasi perioada a anului trecut, cresterea preturilor de consum a fost de 2,72%.

Preturile tuturor produselor, de la legume si zahar la haine si smartphone-uri, au crescut brusc in ultimele saptamani, dupa ce Rusia a inceput ,pe 24 februarie, ceea ce numeste ”o operatiune militara speciala” in Ucraina.

In martie, preturile de consum din Rusia au avansat cu 7,61%, cea mai mare crestere lunara inregistrata din ianuarie 1999, deoarece economia a fost lovita de sanctiuni si de o depreciere record a rublei, care si-a atenuat ulterior pierderile.

Vineri, banca centrala, care vizeaza o inflatie anuala de 4%, si-a redus dobanda cheie la 17% de la 20% si a spus ca sunt posibile reduceri viitoare.

Inflatia din Rusia ar putea ajunge la un ritm cuprins intre 17% si 20% in acest an, a declarat miercuri Alexei Kudrin, seful Camerei de Audit a Rusiei.

Analistii chestionati de Reuters la sfarsitul lunii martie au estimat, in medie, ca inflatia pentru 2022 se va accelera la 23,7%, cel mai ridicat ritm de crestere a preturilor din 1999.

Comentarii: