„Razboiul religios” dintre Rusia si Romania. Scrisoarea cu doua fete ale monedei


opinii

Mitropolitul Vladimir

In urma evolutiilor recente si a aparitiei scrisorii semnate de Mitropolitul Chisinaului si a intregii Moldove, Vladimir, observam schimbari semnificative in peisajul politic, social si religios al Republicii Moldova. La aproape un an si opt luni de la inceperea razboiului pe scara larga al Federatiei Ruse in Ucraina, Moldova si-a redefinit radical pozitia in raport cu regimul dictatorial condus de Putin, dar si cu statul agresor Rusia.

Pana acum institutia bisericii din Moldova, cea subordonata canonic fata de Rusia a incercat sa evite o confruntare a realitatii razboiului din Ucraina, iar unii preoti subordonati Patriarhiei rusesti au continuat sa-l pomeneasca pe unul dintre cei mai mari sustinatori ai razboiului, Patriarhul Chiril al Moscovei si al intregii Rusiei pentru ca aceasta este dogma bisericeasca.

Aparent, „razboiul religios” dintre Rusia si Romania incepe sa ia o alta intorsatura prin deja celebra scrisoare scrisa de catre Mitropolitul Chisinaului si a intregii Moldove, Vladimir catre Patriarhul Chiril, care constata ca Mitropolia Moldovei pierde teren din cauza razboiului dus de Rusia in Ucraina si aceasta se intampla abia acum, la aproape 2 ani de agresiune rusa.

Momentul ales pentru a scrie si apoi publica scrisoarea nu este intamplator mai ales ca zilele acestea, in Ucraina a fost votat proiectul de lege care interzice biserica ortodoxa ucraineana subordonata Moscovei. Prin urmare, mesajul transmis de catre Mitropolitul Vladimir trebuie citit in primul rand ca o cerere de actiune pentru Rusia de a-si intensifica activitatea religioasa in Moldova pentru ca enoriasii cat si preotii sa nu mai fie atat de tentati de Mitropolia Basarabiei si Romania.

Foarte important de mentionat este si faptul ca scrisoarea a fost publicata de nimeni altul decat de catre fostul deputat Vlad Cubreacov, care cunoastem ca are un trecut dubios, fiind mana dreapta a agentului Iurie Rosca, dar si in prezent un apropiat al partidului extremist AUR. Faptul ca aceasta scrisoare vine tocmai de la el, din start saboteaza ideea ca aceasta scrisoare vine in sprijinul ideii de a rupe Mitropolia Moldovei de Patriarhia Rusiei. Aceasta conexiune ridica semne de intrebare cu privire la intentiile reale din spatele scrisorii si cui serveste aceasta cu adevarat.

Mai mult decat atat, este surprinzator faptul ca subordonatul Mitropolitul Vladimir, o persoana foarte apropiata cercurilor de la Moscova isi permite sa vina cu anumite critici catre Patriarhia Rusa si inca nu exista un raspuns la acesta scrisoare dupa mai bine de o luna. Aceasta chestiune poate demonstra si ca aceasta scrisoare a fost coordonata cel mai probabil de catre cele doua structuri (Mitropolia Moldovei si Patriarhia Rusa) si are ca scop, mai mult o vrajba intre enoriasii si preotii din Moldova.

Tot acest conflict la nivel central intre Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei, afecteaza in primul rand unitatea religioasa din Moldova si anume conflictele ce apar intre enoriasi care pot duce la dezbinarea spirituala sau mai grav la nefrecventarea bisericii. In ajun de alegeri locale, unde cunoastem care este influenta unui preot in localitate ar trebui sa atragem o atentie deosebita si la doleantele slujitorilor bisericii pentru ca este firesc ca trendul de a sluji sub Mitropolia Basarabiei sa fie in crestere avand in vedere apropierea tot mai mare de Romania.

Pentru a intelege mai bine aceasta scrisoare, trebuie sa o citim printre randuri si mai mult decat atat ar mai fi nevoie sa ne dam seama ca aceasta se adreseaza catre doua tipuri de public.

In primul rand este vorba despre perceptia cetatenilor din Moldova sau mai bine-zis se adreseaza catre enoriasii si preotii din Moldova care sunt tot mai atrasi (pe buna dreptate) de Mitropolia Basarabiei subordonata statului roman. Se face referire in primul rand la faptul ca preotii afiliati Romaniei au salarii lunare de 800-900 de euro, asigurare medicala, pensii si scutirea parohiilor de contributiile trimestriale, practic cele mai optime conditii pentru un preot sa-si faca meseria. Si sa nu uitam ca in ultima perioada (argument semnalat si in scrisoare) se atesta o scadere a increderii populatiei in biserica, care a ajuns la 63% si care lasa loc pentru mai multa incredere in institutiile statului.

In al doilea rand, scrisoarea este scrisa pentru autoritatile si lumea ortodoxa rusa. Pentru a trage un semnal de alarma ca in cazul in care nu vor mai finanta institutia religioasa condusa de Mitropolitul Vladimir, institutia va intra intr-un faliment institutional. Se cere in mod expres o activitate mult mai pronuntata din partea Rusiei (influenta politica si resure financiare) pentru ca statul roman si Mitropolia Basarabiei sa fie oprite din extinderea sa.

Prin urmare, sunt de urmarit evolutiile imediat urmatoare, dar si actiunile intreprinse de Rusia prin intermediul Patriarhiei Ruse. Exemplul Ucrainei, care s-a distantat de conceptul „ruskii mir” promovat in special de Biserica Rusa, ar trebui sa serveasca drept avertisment pentru cetatenii si autoritatile Republicii Moldova. Este necesara luarea unor masuri concrete pentru a ne distanta permanent de interesele rusesti si pentru a ne apropia nu doar din punct de vedere energetic, cultural si educational de Romania, ci si din perspectiva religioasa si sociala. O recomandare in acest sens ar fi asteparea momentului oportun pentru ca majoritatea preotilor din Moldova sa treaca de partea Mitropoliei Basarabiei in mod firesc si dezinteresat.

O chestiune este certa, Mitropolia Basarabiei, afiliata statului roman trebuie repusa in drepturi asa cum s-a intamplat si cu recenta retrocedare de imobile, dar si cum se intampla si cu cresterea considerabila a numarului de preoti pro-romani.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: