Razbunarea borfasilor. Tudorel Toader anunta cum vrea sa-l doboare pe Augustin Lazar, chiar pe 27 decembrie

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, duminica seara, la Antena 3, ca pe 27 decembrie ii trimite presedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazar.

„Pe data de 27 voi finaliza procedura de revocare a procurorului general. Ma bazez pe articole din Constitutie si pe clarificarile aduse de CCR In opinia mea, nu putem pica in capcana pe care incearca sa o promoveze procurorul general, iesind la pensie sau in speranta ca isi va incheia mandatul. (…) Si orbul vede ca trage de timp, pe 27 trimit presedintelui Republicii procedura de revocare a lui”, a declarat Tudorel Toader.

Citeste si: O certitudine. Presedintele Iohannis nu va semna revocarea lui Lazar, borfasii au facut o greseala fatala

Presedintele Klaus Iohannis a confirmat, la sfarsitul lunii noiembrie, ca nu va semna solicitarea lui Tudorel Toader de a-l revoca din functie pe procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza motivarea CSM in cazul respingerii solicitarii de revocare a lui Lazar, Iohannis a spus transant ca nu va semna revicarea.

„O sa studiez acea motivare. Ce am inteles pana acum suna foarte corect. Despre activitatea dlui procuror general am mai spus, este un procuror general care isi face treaba foarte bine, iar aceasta propunere de revocare mi s-a parut si mi se pare o eroare. Asadar, puteti trage singuri concluziile la ce va urma in aceasta chestiune”, a declarat Iohannis.

Sectia pentru procurori a CSM arata in motivarea avizului negativ, emis in cazul propunerii ministrului Justitiei de revocare a procurorului general Augustin Lazar, ca MCV si Comisia de la Venetia au recomandat suspendarea imediata a tuturor procedurilor in curs de numire si revocare a procurorilor de rang inalt.

Sectia de procurori din CSM face trimitere la o decizie data de Curtea Constitutionala in 2012, potrivit careia recomandarile raportului MCV sunt obligatorii pentru Romania.

„Raportul privind activitatea manageriala a procurorului general al Romaniei, domnul Augustin Lazar, a fost emis cu nerespectarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere si Recomandarea 1 din Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate in Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare din ianuarie 2017, Avizul nr. 924/2018 al Comisiei de la Venetia, Raportul din cadrul MCV, din 13 noiembrie 2018, in care se recomanda suspendarea imediata a tuturor procedurilor in curs de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, precum si considerentele Deciziei nr. 2/2012 a Curtii Constitutionale, Sectia pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ministrului justitiei”, se arata in motivare.

Potrivit sursei citate, solicitarea formulata de ministrul Justitiei „nu respecta conditiile de legalitate”, Sectia pentru procurori apreciaza ca nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate in „Raportul privind activitatea manageriala a procurorului general al Romaniei, domnul Augustin Lazar”.

Avizul negativ al Sectiei pentru procurori a fost decis luni cu cinci voturi „pentru” si un vot „impotriva”. Ministrul Justitiei a precizat atunci, insa, ca procedura de revocare isi va urma cursul, indiferent de decizia CSM.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: