Razbunarea Moscovei. Pentru ca a indraznit sa demoleze un monument sovietic, Estonia s-a confruntat cu „cel mai vast atac cibernetic din 2007”

externe

Estonia a anuntat joi ca a respins ”cel mai vast atac cibernetic din 2007”, lansat la scurt timp dupa demolarea unor monumente sovietice dintr-o regiune majoritar rusofona aflata aproape de granita cu Rusia, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Grupul de hackeri pro-rus Killnet a revendicat responsabilitatea atacului, anuntand miercuri pe contul sau de Telegram ca a blocat accesul la peste 200 de institutii de stat si private din Estonia, precum un sistem online de identificare a cetatenilor.

Cu toate acestea, un oficial guvernamental eston a declarat joi ca impactul atacului a fost limitat.

„Ieri (miercuri), Estonia a fost supusa celui mai vast atac cibernetic cu care s-a confruntat din 2007”, a scris pe Twitter Luukas Ilves, subsecretar pentru transformare digitala din cadrul Ministerului eston al Afacerilor Economice si Comunicatii.

„Cu cateva exceptii scurte si minore, site-urile web au ramas complet disponibile pe tot parcursul zilei. Atacul s-a produs in mare parte neobservat in Estonia”, a adaugat el.

Killnet, care a revendicat un atac similar impotriva Lituaniei in iunie, a afirmat ca a actionat dupa ce un tanc sovietic T-34 a fost retras de pe piedestalul sau in orasul eston Narva, localitate majoritar rusofona, si dus la un muzeu.

Sefa guvernului eston, Kaja Kallas, a anuntat marti pe Twitter ca inlaturarea tancului de la Narva este inceputul unei campanii de demolare a tuturor monumentelor sovietice din Estonia, sustinand ca aceste ”simboluri ale represiunii si ocupatiei sovietice au devenit o sursa de tensiuni sociale”.

Comentarii: