Categories: news

Razia DNA: Seful de la Permise auto Suceava a ajuns sa ia spaga si 20.000 de euro pe zi. 14 persoane au fost retinute

Un numar de 14 persoane au fost retinute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in cele trei dosare privind presupusa fraudare a examenelor de obtinere a permiselor de conducere si inmatricularea autoturismelor, printre ei numarandu-se si Radu Obreja, seful Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari Suceava, a informat, vineri, DNA.

„O situatie speciala este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionut (sef al Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava), persoana care, in anumite zile, in functie de numarul de candidati care fraudau proba teoretica, putea incasa cu titlu de mita peste 20.000 euro”, precizeaza DNA.

Comunicatul DNA:

In cele trei cauze mentionate in comunicatele anterioare, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu datele de 26 si 27 noiembrie 2020, a unui numar de 14 inculpati in legatura cu presupusa fraudare a examenelor de obtinere a permiselor de conducere si inmatricularea autoturismelor.

OBREJA RADU IONUT, sef al Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat (2 fapte),
– folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
– luare de mita (4 fapte),
– dare de mita,
– spalare a banilor,

MARTIN MIHAIL, de ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
– folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata,
– favorizarea faptuitorului,
– luare de mita,
– acces ilegal la un sistem informatic,

BLINDU CRISTIAN, ofiter de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– spalare a banilor,

BUTNARIU PAUL ALEXANDRU, personal contractul in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– luare de mita (2 fapte),

MACOVICIUC NICOLAE-CEZAR, agent de politie si examinator in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– spalare a banilor,

MIHAIESCU IULIAN-FLORIN, agent de politie si examinator in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– luare de mita (2 fapte)
– spalare a banilor,

MIHAIESCU LEON-IONUT, agent de politie si examinator in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– luare de mita (2 fapte),

PASCAL ANAMARIA, agent de politie si examinator in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– luare de mita,

PERIJOC GHEORGHE IONEL, agent de politie in cadrul M.A.I. – Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat(2 fapte),
– complicitate la luare de mita (6 fapte),

Persoana fizica, instructor auto autorizat si administrator al unei scoli de soferi, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– complicitate la luare de mita (3 fapte),

Persoana fizica, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat (2 fapte),
– complicitate la luare de mita (5 fapte),

Persoana fizica, instructor auto autorizat, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat (2 fapte),
– complicitate la luare de mita (2 fapte),

Persoana fizica, pentru comiterea a doua infractiuni de spalare a banilor,

Persoana fizica, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– complicitate la luare de mita.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauze, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Asa cum am aratat anterior, in perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi functionat o grupare infractionala condusa de inculpatul Obreja Radu Ionut, in calitatea mentionata mai sus, in care, alaturi de politisti si functionari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto si angajati ai Registrului Auto Roman (R.A.R.). Gruparea, structurata pe mai multe paliere, ar fi actionat in scopul obtinerii de sume de bani in legatura cu fraudarea examenelor practice pentru obtinerea permiselor de conducere si in legatura cu inmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidatilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse intre 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretica.
La inmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fara programare, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum si inmatricularea provizorie si definitiva a autoturismelor.

O situatie speciala este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionut, persoana care, in anumite zile, in functie de numarul de candidati care fraudau proba teoretica, putea incasa cu titlu de mita peste 20.000 euro.

In marea majoritate a situatiilor, sumele de bani primite cu titlu de mita erau predate in cursul aceleiasi zile unei persoane de incredere din anturajul acestuia (inculpat in cauza), responsabil cu “albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicita a sumelor de bani obtinute cu titlu de mita, persoana respectiva fie achizitiona diverse imobile al caror proprietar era in fapt inculpatul Obreja Radu-Ionut fie transforma sumele de bani in valuta convertibila pe piata neagra a schimbului ilegal de valuta.

Inculpatul Martin Mihail, in calitate de ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Suceava, ar fi asigurat protectie juridica activitatii infractionale de coruptie derulata la nivelul serviciului de permise (SPCRPCIV) Suceava, structura al carei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionut. Protectia juridica, asigurata de ofiterul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat in divulgarea, fara drept, a unor informatii la care avusese acces in virtutea atributiilor , informatii menite sa il favorizeze pe Obreja Radu Ionut, seful Compartimentului permise Suceava si pe complicii sai. Concret:
– l-ar fi informat pe seful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire intr-un dosar penal in care acesta din urma era vizat de procurorii anticoruptie.
– i-ar fi oferit date despre pregatirea unei actiuni de constatare in flagrant a unei infractiuni de coruptie,
– l-ar fi informat despre autorizarea unor masuri de supraveghere tehnica si stadiul cercetarilor intr-un dosar penal in care seful Compartimentului permise si complicii sai erau vizati de procurorii anticoruptie
– i-ar fi transmis informatii legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce continea date concrete despre comiterea unor activitati infractionale coruptie in legatura cu obtinerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informatii ar fi modificat conduita persoanei denuntate, ceea ce a ingreunat tragerea la raspundere.

La data de 18 august 2020, ofiterul de politie Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la seful Compartimentului permise Obreja Radu Ionut, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi si primit autoturismul, cu titlu gratuit, in schimbul omisiunii sesizarii din oficiu si furnizarea unor informatii nedestinate publicitatii cunoscute in virtutea atributiilor de serviciu. Conduita ofiterului l-ar fi pus la adapost pe seful compartimentului permise si pe complicii sai de o eventuala raspundere penala pentru activitatea infractionala de coruptie desfasurata in legatura cu permiselor de conducere.

Tuturor inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 27 noiembrie 2020, cei 14 inculpati urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza se mai desfasoara acte de urmarire penala fata de un numar de 18 persoane.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Maia Sandu l-a dat afara pe Pavel Abraham, care isi gasise culcus pe la Chisinau. Pro-rusii il tin insa in brate pe fostul militian vedeta la Antena 3

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a dat afara pe Pavel Abraham din comisia formata de…

16 ore ago

„Vom repara legile justitiei”. Stelian Ion, mesaj transant dupa discutia cu vicepresedintele Comisiei Europene, Vera Jourova

Aspecte privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si nou infiintatul Mecanism privind Statul de Drept…

16 ore ago

Dementa in Capitala, un sofer a lovit intentionat caruciorul unui bebelus. Nervos ca tatal copilului i-a reprosat ca ocupa trotuarul

Un sofer din Bucuresti a lovit intentionat cu masina caruciorul in care se afla un…

15 ore ago

Macaulay Culkin solicita ca Trump sa fie sters din „Singur acasa 2”. Trump a fost eliminat si de pe retelele de socializare

Actorul Macaulay Culkin, 40 de ani, interpretul rolului Kevin McCallister din "Home Alone 2 -…

16 ore ago

In ce conditii se redeschid scolile: „Daca un copil dintr-o clasa este depistat pozitiv, atunci toti copiii vor fi testati”

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca scolile vor fi deschise pe 8 februarie "in…

16 ore ago

Premierul Citu l-a dat afara pe Dimitrescu, complicele lui Dragnea, din functia de consul al Romaniei la Bonn

Premierul Florin Citu l-a demis, vineri, pe Gheorghe Dimitrescu, sub urmarire penala de DNA in…

17 ore ago