Razvan Theodorescu a fost inmormantat cu onoruri militare. Cine a fost la cimitir: Dorneanu, Nastase, Grebla, Petre Roman, Emil Constantinescu, Romascanu

news

Academicianul Razvan Theodorescu, care a murit, luni, la varsta de 83 de ani, a fost inmormantat, miercuri, cu onoruri militare, in Parcela academicienilor de la Cimitirul Bellu Ortodox.

Slujba de inmormantare a fost oficiata de Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Andrei Andreicut, impreuna cu un sobor de preoti.

Inaltul ierarh a prezentat mesajul de condoleante al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, care a subliniat ca Razvan Theodorescu a fost un ilustru istoric de arta, profesor universitar, scriitor, academician.

„Autor a numeroase volume de specialitate, multe dedicate unor manastiri si biserici romanesti de patrimoniu, a peste 600 sute de articole si studii valoroase publicate in reviste din tara si strainatate, venerabilul academician Razvan Theodorescu ramane autorul unei opere compuse din carti si studii fundamentale pentru istoria, arta romaneasca si europeana”, a transmis Patriarhul Daniel.

Presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, a evidentiat ca profesorul Razvan Theodorescu a invatat generatii de studenti despre viata poporului roman, despre cele mai frumoase lucruri care acesta le-a facut, despre bisericile pictate, arta veche medievala, fastul de la curtile domnesti.

„A ars ca o flacara pe altarul celor care au fondat aceasta institutie, s-a emotionat de fiecare data in Aula Academiei si a privit-o ca pe un Empireu al celor mai alese spirite ale acestui popor. Porneste pe urmele lor, pe urmele intemeietorilor, si se duce cu nadejdea ca va fi asezat in lumea celor drepti. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, sa ne lase noua marea mostenire sa o ducem mai departe si sa traiasca din veac in veac in amintirile noastre. Dumnezeu sa-l ierte”, a transmis Ioan-Aurel Pop.

La ceremonie, au fost prezenti pentru a-l conduce pe Razvan Theodorescu pe ultimul drum, alaturi de familie, printre altii, ministrul Culturii, Lucian Romascanu, prefectul Capitalei, Toni Grebla, presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, presedintii Uniunii Compozitorilor, acad. Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, Petru Lucaci, presedintele Institutului Cultural Roman, Liviu Sebastian Jicman, fostul presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, fostii premieri Adrian Nastase si Petre Roman, fostul ministru al Culturii Ionut Vulpescu, academicieni, oameni de cultura, fosti colaboratori si studenti ai profesorului, a transmis Agerpres.

Un detasament de militari ai Regimentului 30 Garda „Mihai Viteazul” a prezentat onorul si a executat trei salve cu cartuse de manevra.

„A disparut un povestitor. Cand incepeai o discutie cu Razvan nu voiai sa se mai termine. Era interesat mereu de toate. (…) Razvan Theodorescu a fost, intr-adevar, o persoana care a putut sa-i inspire pe altii. Sa-i inspire in momente grele, cand a protestat impotriva demolarii Manastirii Vacaresti, sa inspire in momentele mai recente in care exista aceasta decadere culturala generala. Si el a ramas o lumina”, a declarat la finalul ceremoniei fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu.

Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane in perioada 2018 – 2023, a murit la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde era internat de trei saptamani.

In semn de omagiu pentru activitatea desfasurata in inaltul for academic, marti, sicriul cu trupul neinsufletit a fost depus la Clubul Academicienilor, dupa care a fost asezat in Capela mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

Ion Iliescu a absentat. El a trasmis, luni, un mesaj de de condoleante dupa moartea lui Razvan Thedorescu prin care tot el se scoate in evidenta. „Ii multumesc ca, intr-o tara in care a fi ‘omul lui Iliescu’ a fost, mai ales in ultimii ani, eticheta unui stigmat, Razvan Theodorescu nu s-a dezis niciodata de aceasta legatura, ba dimpotriva, a afirmat-o cu onoare si a transformat-o in ceea ce el numea, generos, ca fiind un titlu de noblete”, sustine Iliescu.

„Am aflat cu imensa durere despre disparitia Academicianului Razvan Theodorescu. L-am cunoscut de cand era student, asadar, nu gresesc daca spun ca ne stiam de o viata.

Viata lui a fost incercata: si-a hranit vocatia de profesor si de cercetator cand usile universitatii i-au fost inchise, iar mai tarziu, a devenit nu doar unul dintre cei mai buni istorici ai artei si civilizatiei Romaniei ultimului secol, dar si un profesor extraordinar, un rector formidabil, un Presedinte cu viziune al Radioteleviziunii Romane, un ministru al Culturii care a dat excelenta acestei functii, un academician a carui opera va fi imposibil de egalat, si un Vicepresedinte al Academiei Romane care a stiut sa modernizeze aceasta institutie.

Insa printre toate aceste roluri publice, Razvan Theodorescu a ramas un om liber. Si tocmai aceasta libertate a facut ca prietenia dintre noi sa fie una adevarata. Sunt putine prietenii adevarate astazi, tot asa cum sunt putini oameni autentici, asa cum a fost ‘profesorul natiunii’, Razvan. Ii multumesc ca, intr-o tara in care a fi ‘omul lui Iliescu’ a fost, mai ales in ultimii ani, eticheta unui stigmat, Razvan Theodorescu nu s-a dezis niciodata de aceasta legatura, ba dimpotriva, a afirmat-o cu onoare si a transformat-o in ceea ce el numea, generos, ca fiind un titlu de noblete.

A facut Romania mai culturala intr-o societate insensibila la valorile culturii, si poate aceasta a fost printre cele mai grele misiuni pe care si le-a asumat lucid, nu doar altruist.

Transmit condoleantele mele familiei, iar Ilincai, fiicei sale, ii doresc putere si alinare; pierderea ei este si pierderea Romaniei, una care speram sa intarzie oricat de mult”, a scris Iliescu pe blog.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: