Reactia celor care au depus denuntul la DNA in cazul OUG 13: „Dragnea a fost creierul, tartorul si principalul beneficiar al OUG 13 si proiectului privind gratierea colectiva”

news

Initiativa Romania, organizatia care a facut plangere penala la DNA in cazul adoptarii OUG 13, a publicat un punct de vedere dupa decizia procurorilor de a trimite dosarul catre Parchetul General.

Mihai Politeanu, de la Initiativa Romania, este convins ca OUG 13 a fost data „ca urmare a presiunilor si in beneficiul direct ale domnului Liviu Dragnea”, chiar daca procurorii DNA au clasat acuzatia de¬†„folosire a influentei ori autoritatii ca persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

„In ianuarie am depus la DNA, alaturi de alti doi colegi, Elena si Razvan, celebrul denunt privind demersurile Guvernului de modificare a codurilor penale si de promovare a unui act normativ privind gratierea colectiva. Am considerat ca exista suspiciuni privind savarsirea a 3 infractiuni.

Astazi, DNA a facut publice concluziile cercetarii:

1. Nu exista indicii temeinice privind comiterea uneia din cele 3 infractiuni mentionate in denunt;
2. Pentru celelalte doua exista indicii temeinice, rezultand necesitatea continuarii urmaririi penale;
3. In cursul cercetarii penale, DNA a descoperit indicii privind savarsirea a altor 3 infractiuni;
4. DNA a declinat dosarul spre solutionare Parchetului General considerand ca exista indicii privind comiterea a 5 infractiuni:
a) Favorizare a faptuitorului
b) Prezentare cu rea-credinta, de date inexacte, Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului( prevazuta si sanctionata de Legea 115/1999)
c) Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri,
d) Sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri
e) Fals intelectual.

Din punct de vedere al interesului public, cel mai mare beneficiu al denuntului depus de noi este ca romanii stiu acum in mare masura ce s-a intamplat in acea noapte.
De asemenea, DNA a confirmat suspiciunile noastre privind comiterea de infractiuni pe parcursul de initiere, redactare si promovare a actelor normative in discutie.

S-a tot incercat in aceste saptamani acreditarea ideii ca denuntul si, prin urmare, cercetarea DNA au vizat oportunitatea emiterii de acte normative. Fals. Nimeni nu a contestat dreptul Guvernului de a emite ordonante pentru a modifica legi, inclusiv cea a gravitatiei. Denuntul a vizat modalitatea prin care au fost promovate actele normative, cu incalcarea legii penale, din punctul nostru de vedere. De altfel, acest lucru ar fi fost clar din simpla citire a denuntului, facut public de noi.

P.S. In legatura cu clasarea privind comiterea infractiunii prevazute de art. 13 din Legea nr.78/2000, respectiv „folosire a influentei ori autoritatii ca persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, convingerea mea intima este ca infractiunea a avut loc, promovarea ordonantei avand loc ca urmare a presiunilor si in beneficiul direct ale domnului Liviu Dragnea. Intr-adevar, orice astfel de presiuni vor fi avut loc inainte de depunerea denuntului si, deci, inainte de inceperea cercetarilor penale. Asadar, putine sanse de a mai prezenta probe in acest sens. Ramane, deci, o convingere intima, insa nu un adevar judiciar, ca dl. Dragnea a fost creierul, tartorul si principalul beneficiar al OUG 13 si proiectului privind gratierea colectiva”, a scris Mihai Politeanu pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: