Reactia descreierata a lui Dancila in cazul Plumb. NU o retrage: „Rovana are, in continuare, sustinerea mea neconditionata”

politica

Premierul Viorica Dancila are p rima reactie in cazul respingerii Rovanei Plumb. Ea afirma ca o sustine „neconditionat” in continuare pe Rovana Plumb.

„Rovana are, in continuare, sustinerea mea neconditionata”, afirma Dancila, sustinand ca asteapta raspunsul definitiv al JURI, sperand ca acesta va fi „pozitiv”.

„Tot ceea ce s-a intamplat in ultimele zile – atat la votul din Parlamentul European, dar mai ales reactiile celor din tara – nu ma face sa am mai putina incredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotriva. Rovana are, in continuare, sustinerea mea neconditionata.

O cunosc de multi ani, am muncit impreuna, stiu masura profesionalismului Rovanei si a bunei-credinte cu care si-a facut mereu treaba. Stiu ca ar exercita acest mandat de comisar european in bune conditii si am certitudinea ca, pentru Rovana Plumb, spre deosebire de altii, ar prima intotdeauna interesele si politicile europene care contribuie la consolidarea proiectului european, asa cum guvernul nostru actioneaza. De aceea sper ca raspunsul comisiei JURI sa fie unul pozitiv, in acord cu propunerea facuta de Romania si sustinuta de presedintele Comisiei Europene.

Tot ceea ce au facut membrii partidelor de opozitie in ultimele zile a fost sa arate intregii lumi o Romanie dezbinata, scindata intre interesul tarii si interesele marunte, meschine ale unor grupari. Au proiectat o Romanie macinata de ura, mize si lupte si au uitat de romani, asa cum fac zi de zi, de mai bine de un an.

Insa Romania nu e a celor care dezbina si distrug, nu e a celor care si-i sfasie pe ai lor si calca in picioare interesul tarii pentru propriile lor ambitii. Romanii vad aceste lucruri si am increderea ca o vom vedea clar, cu totii, la votul din aceasta toamna”, scrie Dancila pe Facebook.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) i-a trimis o scrisoare catre presedintele Parlamentului European David Sassoli in care arata ca este ingrijorata de faptul ca Rovana Plumb ar fi in potential conflict de interese si exista serioase indoieli ca ar putea fi comisar european pentru transporturi.

In replica, David Sassoli transmite presedintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, ca este suspendat comisarul desemnat Rovana Plumb si cere forului legislativ european sa precizeze ce masuri exacte recomanda in aceasta etapa.

Presedintele PE adauga ca, in cazul in care concluzia Comisiei JURI este ca Rovana Plumb nu poate exercita functia, in conformitate cu tratele si Codul de Conduita, atunci va discutat cu presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen „pentru a evalua ce masuri suplimentare pe care intentioneaza sa le faca”. El precizeaza ca ar fi bine sa aiba recomandarile sau concluziile Comisie JURI pana luni la pranz.

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dancila sa retraga nominalizarea Rovanei Plumb pentru functia de comisar european, dupa votul din Comisia Juridica a Parlamentului European.

„Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de catre Comisia juridica a Parlamentului European reprezinta un nou esec major al guvernarii PSD, care aduce prejudicii Romaniei. Avem o noua dovada a incompetentei premierului Viorica Dancila, care a crezut ca in Uniunea Europeana poti promova oameni in functii de conducere pe baza recomandarilor de partid si a prieteniilor. I-am transmis explicit prim-ministrului inca de la inceputul acestei proceduri de desemnare a comisarului european din partea Romaniei sa nu o nominalizeze pe doamna Plumb, intrucat nu indeplineste criteriile de integritate si profesionalism. Exista un risc evident ca o asemenea nominalizare sa fie respinsa in Parlamentul European si premierul avea obligatia sa il evite. Iata ca aceasta atentionare din partea mea a fost confirmata de votul negativ de astazi din Comisia juridica”, arata un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

„Audierea in Comisia juridica a Parlamentului European este o procedura exceptionala, care a fost folosita acum tocmai din cauza problemelor foarte serioase de integritate ale candidatului propus de PSD. Ii solicit premierului Viorica Dancila sa retraga de urgenta nominalizarea doamnei Plumb pentru functia de comisar european.

PSD exporta incompetenta peste granitele tarii prin actiuni politice repetate care afecteaza profund imaginea Romaniei. Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja tarii noastre, ii cer imperativ premierului Viorica Dancila sa faca de urgenta o noua nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar dupa acordul Presedintelui Romaniei si cu avizul Parlamentului”, mai spune seful statului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: