Reactia disperata a infractorului Dragnea. Acuza Uniunea Europeana ca nu respecta „drepturile omului”

politica

PSD a reactionat violent, marti, fata de raspunsul Comisiei Europene la scrisoarea prin care Tudorel Toader explica de ce Guvernul va adopta OUG de anulare a sentintelor date de completurile de cinci judecatori. Comisia Europeana a subliniat ca este important ca hotararile judecatoresti care au devenit definitive sa nu mai poata fi repuse in discutie.

PSD afirma insa ca Uniunea Europeana nu respecta „drepturile omului”.

”Apreciem faptul ca reprezentantii Comisiei Europene s-au exprimat fata de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Inalta Curte. Amintim insa ca abuzurile impotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea in niciun stat european. La fel cum condamnarile politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate si au fost abolite de Romania democratica, tot asa nu putem ramane indiferenti cand trei decenii mai tarziu vedem ca drepturile omului au fost din nou incalcate.

In orice stat membru al Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Italia sau Franta, daca s-ar fi constatat ca au existat procese conduse de complete nelegale sau condamnari pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnati ar fi fost imediat exonerati. Aceasta pentru ca drepturile omului nu sunt optionale, ci reprezinta coloana vertebrala a Uniunii Europene. Sa ne amintim Legea 221/2009 privind condamnarile politice din timpul regimului comunist, care spune ca ‘toate efectele hotararilor judecatoresti de condamnare cu caracter politic (…) sunt inlaturate de drept’ (Art. 2).

Pastrand proportiile, principiul este acelasi: dreptul unor cetateni la un proces corect si legal a fost incalcat, iar in 2009 statul roman a dispus o justa reabilitare. Diferenta e ca atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constitutionala ca ar actiona retroactiv, nimeni nu a parat Romania la Bruxelles ca a fost atacata independenta justitiei si statul de drept sau ca se incalca principiul separatiilor puterilor in stat si nimeni nu a obiectat ca printr-o lege se intervenea asupra unor hotarari judecatoresti ramase definitive. Ce facem azi cu drepturile omului? Mai tinem cont de ele sau le punem intre paranteze?”, se arata pe pagina oficiala de Facebook.

Comisia Europeana a reactionat, luni, la scrisoarea transmisa de Tudorel Toader prin care ministrul sustinea ca ordonanta de urgenta pentru anularea sentintelor date de completurile de cinci judecatori este necesara pentru a fi pusa in acord cu decizia CCR.

Purtatorul de cuvant al Comisiei, Christian Wigand, atrage atentia Guvernului de la Bucuresti asupra faptului ca este important ca hotararile judecatoresti care au devenit definitive sa nu mai poata fi repuse in discutie si recomanda o consultare ampla cu sistemul judiciar inainte de a adopta o eventuala ordonanta de urgenta care sa introduca recursul in anulare pentru cei condamnati de completele de 5 judecatori de la Inalta Curte in perioada 2014-2018.

”Siguranta juridica, inclusiv respectarea hotararilor judecatoresti definitive (‘res iudicata’), este o componenta esentiala a statului de drept. Dupa cum a subliniat Curtea Europeana de Justitie, este important ca hotararile judecatoresti care au devenit definitive sa nu mai poata fi repuse in discutie”, a precizat Wigand.

”De asemenea, ar fi important ca autoritatile romane sa acorde timpul necesar unei consultari ample cu sistemul judiciar si sa evalueze cu atentie consecintele practice ale deciziilor Curtii Constitutionale si masurile care urmeaza sa fie luate”, a mai adaugat el.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a mai subliniat ca este esential ca Romania sa revina la lupta impotriva coruptiei, sa asigure o justitie independenta si sa evite orice pas facut inapoi.

”Comisia urmareste indeaproape discutia din Romania despre posibilitatea adoptarii unei ordonante de urgenta privind recursul in anulare in urma a doua decizii ale Curtii Constitutionale. Comisia a mentionat deja prima decizie a Curtii, cea referitoare la completurile de 5 judecatori, in raportul MCV de anul trecut”, a mai spus el.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: