Reactia dura a lui Iohannis dupa reportajul Recorder: „Inacceptabil, afront adus cetatenilor. Am discutat cu premierul Orban”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a emis vineri un comunicat de presa in care isi precizeaza pozitia fata de reportajul Recorder privind cazul inginerului Ovidiu Ianculescu, demis de la sefia Gospodaririi Apelor Mures pentru a fi inlocuit cu un politician PNL.

Iohannis a fost intrebat in legatura cu acest caz in cadrul conferintei de presa de joi. El a promis sa se va interesa si va raspunde. Apoi, pe pagina sa de Facebook, sute de romani au plasat linkuri cu reportajul Recorder. Materialul a fost vizionat de peste 2 milioane de romani.

„Resping categoric orice demers de numire in functii publice a unor persoane care nu intrunesc conditiile cerute de lege si nu au experienta in domeniul in care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales in perioada atat de complicata pe care o traversam acum, provocata de pandemia de COVID-19, ca in pozitii importante in structurile centrale sau locale ale administratiei sa fie promovati oameni mediocri, fara experienta, impostori sau alte persoane care nu detin calitatile si calificarile necesare.

Considerarea recompensei politice drept unic principiu de functionare a statului este apanajul unei mentalitati invechite si reprezinta totodata un afront adus cetatenilor si o frana in dezvoltarea oricarei societati democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul in care isi gaseste facil locul o clientela politica incompetenta.

Toate partidele trebuie sa inteleaga faptul ca statul, prin tot ceea ce intreprinde, se afla in slujba cetateanului. Aceasta este viziunea mea pentru Romania Normala, proiectul pe care mi l-am asumat si pentru care romanii mi-au acordat sustinerea lor. Este imperativ ca functia publica sa isi recapete credibilitatea si demnitatea, iar acest lucru a inceput sa se intample deja, pentru ca in administratie sunt promovati si foarte multi profesionisti, oameni integri si dedicati.

La fel de adevarat este ca inca mai exista la nivel national exceptii, numiri controversate care arunca o umbra, adesea nemeritata, asupra modului in care diversele institutii isi indeplinesc misiunea publica.

Politicile guvernamentale sunt puse in practica de catre autoritati si institutii locale, conduse de persoane care aplica, isi asuma si raspund, inclusiv in fata legii, pentru aceste decizii. Nu exista insa niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu detin competentele necesare. Cei care nu pot sau nu vor sa isi indeplineasca atributiile nu au ce sa mai caute in sistemul de stat.

In urma cazului de la Mures semnalat de catre mass-media, am avut o discutie cu Prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerarii procesului de audit in sfera administratiei publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstructia Romaniei pe baze si valori solide. In acelasi timp, i-am cerut premierului ca masurile care se impun in urma acestui proces de audit sa fie luate exclusiv pe criterii care tin de competenta si respectarea legii”, a anuntat Iohannis.

Intre timp, politicianul PNL numit in fruntea Gospodaririi Apelor Mures a fost demis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: