Reactia dura a Ucrainei dupa ce Amnesty International a acuzat-o ca incalca „legile razboiului”: „Noi ne aparam cu disperare, sa relatati adevarul despre ceea ce Rusia reprezinta cu adevarat astazi!”

actualitate

Dmitri Kuleba, arme, Ucraina, lopeti, rusi

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba si-a manifestat joi ”indignarea” dupa ce organizatia Amnesty International a acuzat armata ucraineana ca pune in pericol civilii prin amplasarea de trupe in zone rezidentiale in razboiul provocat de agresiunea rusa, relateaza agentiile Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Armata ucraineana stabileste baze militare in scoli si spitale si lanseaza atacuri din zone populate, o tactica ce incalca dreptul umanitar international, semnaleaza Amnesty International intr-un raport redactat dupa vizite efectuate intre lunile aprilie si iulie pe frontul din estul Ucrainei.

”Am documentat un tipar al fortelor ucrainene de a pune in pericol civilii si de a incalca legile razboiului cand actioneaza in zone populate”, remarca in document secretara generala a acestei organizatii, Agnes Callamard.

Aceste constatari au generat reactii vehemente din partea oficialilor ucraineni, care au acuzat Amnesty International inclusiv ca preia ”propaganda” ruseasca.

”Sunt indignat, la fel ca si voi, de raportul Amnesty International. Il consider injust”, a spus intr-un mesaj video pe Facebook ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Acesta a sustinut ca Amnesty International ”creeaza un fals echilibru intre opresor si victima, intre tara ca a distrus sute de mii de civili, orase, teritorii si tara care se apara cu disperare”.

”Incetati sa creati aceasta realitate falsa, in care toata lumea este putin vinovata pentru ceva si incepeti sa relatati sistematic adevarul despre ceea ce Rusia reprezinta cu adevarat astazi!”, a indicat ministrul Kuleba.

Cu putin timp inaintea mesajului acestuia, consilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoliak a sustinut ca ”vietile oamenilor” sunt ”prioritare” si ca populatia oraselor din proximitatea liniei frontului sunt evacuate, el acuzand Amnesty de participare la o ”campanie de dezinformare si propaganda” ce valideaza argumentele Kremlinului.

In timp ce a criticat tacticile armatei ucrainene, Amnesty a subliniat pe de alta parte ca acestea ”nu justifica in niciun caz atacurile ruse orbesti” care au lovit populatia civila.

De la inceputul agresiunii lansate pe 24 februarie, Rusia a acuzat in mod repetat Ucraina ca amplaseaza trupe si armament in zone locuite si foloseste astfel populatia ca scuturi umane pentru a putea acuza Rusia ca ataca tinte civile.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: