Reactia furioasa a lui CTP in cazul Ditrau: „Dom’le, nu faceti ce vreti in Romania! Te uiti la mintile lor inguste si in colturi, este neomenie, dezumanizare. Sa tratezi astfel doua fiinte omenesti”

analize

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat dur comportamentul locuitorilor din Ditrau fata de cei doi brutari proveniti din Sri Lanka.

„Te uiti la mintile lor inguste si in colturi, sunt oameni ramasi in urma cu 400-500 de ani, in Evul Mediu, speriati de vrajitoare. S-a rostit rasism, dar de fapt este neomenie, dezumanizare. Sa tratezi astfel doua fiinte omenesti, sa le alungi, oameni care muncesc cinstit”, a declarat CTP la Europa FM.

„Credeti ca aceasta reactie fata de srilankezi nu este la fel si in cazul romanilor? Pentru ca mintile lor asa gandesc”, a mai spus CTP.

Jurnaliatul a adaugat ca maghiarii din Ditrau nu pot sa faca „ce vor”.

„Oamenii astia se comporta ca si cum terenul satului le-ar apartine numai lor, nu ar apartine Romaniei. Dom’le, nu faceti ce vreti. Ei nu se comporta ca niste cetateni ai Romaniei, care se supun legilor Romaniei. Se comporta ca o regiune autonoma.

M-as fi asteptat ca atat presedintele Iohannis cat si premierul Orban, care are o componenta maghiara printre stramosii sai, sa ia atitudine. Ar fi trebuit sa vorbeasca despre aspectul uman al acestei probleme. Sa te uiti cum niste oameni ca si tine sunt tratati in felul acesta…”, a mai spus CTP.

Patronul unei pizzerii cunoscute din municipiul Deva si-a manifestat intentia de a-i angaja pe cei doi brutari din Sri Lanka, dupa ce a aflat ca satenii din Ditreni, judetul Harghita, au protestat impotriva lor.

Patronul pizzeriei din Deva, Marius Sanfirisca, si-a facut publice datele de contact pe pagina sa de socializare, el preciind ca acelor oameni le place sa munceasca si criticandu-i, totodata. pe satenii din Ditrau.

„Acelor straini le place munca, de ce nu se duc si cei din acel sat sa munceasca…ori le place sa traiasca din ajutoare sociale…munca este grea…pentru unii”, a notat Marius Sanfirisca pe pagina sa de Facebook.

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrau s-au adunat miercuri, 29 ianuarie, in fata primariei, nemultumiti ca o fabrica de paine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii sustinand ca le e teama ca la ei in comuna „sa nu vina un val de migranti”, care sa le impuna cultura lor si sa le puna in pericol siguranta.

Patronii fabricii din Ditrau spun ca au vrut sa angajeze forta de munca locala, atat din Harghita cat si din alte judete, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis sa caute brutari si in afara tarii.

Asa au ajuns sa ii aduca in Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au invatat rapid etapele procesului de productie, sunt seriosi si apreciati.

Mai mult despre: ,

Comentarii: