Reactia furioasa a Olgutei Vasilescu la scrisoarea lui Iohannis: „Face misto de noi”. Cum vrea PSD sa forteze mana presedintelui

politica

Lia Olguta Vasilescu a anuntat, joi, dupa ce Iohannis a prezentat motivarea refuzului de a o numi ca ministru al Dezvoltarii, ca va merge la notar impreuna cu Mircea Draghici pentru a semna amandoi ca nu sunt incompatibili pentru functiile de ministri.

”E al patrulea refuz. Are dovada ca sunt roman si domnul presedinte, i-am trimis copie de pe cartea de identitate. Nu mi s-a mai cerut pana acum desi am fost in 3 guverne. Nu stiu de ce mai platim Serviciile, ar fi aflat daca nu mai sunt cetatean roman. Imi cere dovada ca nu sunt incompatibila. I-am trimis CV sub semnatura ca nu am nicio incompatibilitate. Maine, ma duc la notar, merge si Mircea Draghici. Presedintele Klaus Iohannis face misto, nu de noi, ci de ministerele importante si de romani”, a spus Lia Olguta Vasilescu.

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, a declarat joi ca probabil in zilele urmatoare vor fi trimise la Cotroceni cazierul Olgutei Vasilescu si cel al lui Mircea Draghici, dar a opinat totodata ca presedintele Klaus Iohannis isi va mentine ”atitudinea” fata de nominalizarea celor doi la Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Transporturilor, motiv pentru care este posibila sesizarea Curtii Constitutionale

„Probabil o sa facem si acest lucru (trimiterea cazierelor, n.r.) in zilele urmatoare si apoi vom astepta reactia presedintelui si vom actiona in consecinta. (…) Formal, ca sa vedem pana unde poate merge aceasta incrancenare a domnului presedinte, probabil vom proceda in consecinta. Insa, atitudinea lui va ramane probabil in continuare aceeasi. Ea este de neinteles si nu poate fi interpretata decat in cheia politicianista, in cheia campaniei electorale in care se afla presedintele mai profund de cateva luni”, a declarat el pentru Antena 3.

Toni Grebla a confirmat ca in aceste conditii este posibil ca Guvernul sa sesizeze din nou Curtea Constitutionala pe acest subiect.

„Este corect. Niciodata nu am exclus o asemenea posibilitate (a sesizarii CCR, n.r.), pentru ca am intuit atitudinea presedintelui, care si alaltaieri, in spatiul public, a vorbit tot despre faptul ca va refuza numirile in continuare, pentru ca le considera nepotrivite si pentru ca vrea sa se asigure ca cele doua ministere vor fi bine conduse. Deci, motive de oportunitate, si nu de legalitate”, a adaugat secretarul general al Guvernului.

El a mentionat ca niciodata, in ultimii 30 de ani, la depunerea candidaturii pentru demnitatea de ministru „nu s-a cerut vreun act doveditor”, presupunandu-se ca exista o „cenzura” a prim-ministrului, care isi asuma candidatura respectiva.

„In ultima tentativa de remaniere guvernamentala, prim-ministrul a facut opt propuneri de revocare si, respectiv, de numire in functia de ministru. Toate au fost facute dupa acelasi tipic, intr-o singura adresa. Sase au fost acceptati, doi au fost respinsi. Niciunul nu avea niciun act la dosar, ci numai solicitarea premierului de a fi numiti in functiile respective prin decrete. Prima data, presedintele a respins, pentru ca i s-au parut candidaturile nepotrivite. Dupa ce a aparut decizia Curtii Constitutionale, care ii spunea presedintelui ca numai pentru motive de legalitate poate sa respinga propunerile, atunci a invocat formal neindeplinirea conditiilor de legalitate. La inceput, fara sa se refere la nimic, acum dand senzatia ca s-ar referi la cazierul judiciar”, a adaugat el.

In aceste conditii, a opinat Grebla, motivul real al refuzului este „dorinta presedintelui de a nu-i nominaliza pe cei doi”. El a invocat si faptul ca in situatii exceptionale, numirile de ministri trebuie realizate intr-un interval foarte scurt, neexistand timp ca nominalizatii sa „umble ca sa ia cazierul judiciar”.

„Acest precedent este foarte periculos, in momentul in care verifici conditiile de legalitate pentru a indeplini demnitatea de ministru exact ca la orice angajare, in oricare dintre institutii, autoritati sau intreprinderi. Acolo insa legea prevede: la dosarul de candidatura se ataseaza urmatoarele acte. (…) Pentru demnitatea de ministru nu este prevazuta in procedura de numire a ministrilor niciun act doveditor al acesteia, doar conditiile generale pentru a putea fi ministru. (…) Pentru incompatibilitate, sa va dau un singur exemplu: poate fi numit azi un ministru care este in stare de incompatibilitate, acesta avand 15 zile la dispozitie sa opteze si sa iasa din starea de incompatibilitate. Deoarece nu pot fi obligat sa ies din starea de incompatibilitate, pentru ca peste doua zile presedintele sa nu ma numeasca ministru”, a mai spus el.

Joi, presedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare premierului Viorica Dancila in care argumenteaza ca propunerile de numire pentru Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Transporturilor, Lia Olguta Vasilescu, respectiv Mircea Draghici, in continuare, nu fac dovada indeplinirii conditiilor de legalitate, astfel incat sa li se poata da curs.

Presedintele invoca incidenta dispozitiilor art. 85 alin. (2) si ale art. 105 din Constitutie, precum si a celor ale art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, potrivit carora pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, si jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: