Reactia furtunoasa a Turciei dupa ce SUA au recunoscut genocidul armean: „Presedintele SUA nu are nici autoritatea legala, nici autoritatea morala de a ne da lectii in privinta istoriei”

externe

Erdogan, Israel, atac, Gaza, genocid

Turcia a reactionat cu duritate, sambata, dupa ce Casa Alba a recunoscut genocidul armean. Ministrul de Externe a declarat a spus ca tara sa nu are „nicio lectie de invatat de la nimeni despre istoria sa”.

Ankara sustine ca decizia lui Joseph Biden este determinata de „motive politice” si ca presedintele SUA nu are „nici autoritatea legala, nici autoritatea morala de a ne da lectii in privinta istoriei”.

Ministrul de Externe a mai spus ca decizia SUA va polariza populatia din regiune si va face ca „pacea si stabilitatea” sa fie dificile.

Presedintele SUA Joe Biden a recunoscut sambata genocidul armean, devenind primul presedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacrati de Imperiul Otoman in 1915, relateaza AFP, citata de Agerpres.

”Americanii ii onoreaza pe toti armenii care au fost ucisi in genocidul care a inceput pe 24 aprilie, in urma cu 106 ani”, a scris presedintele american intr-un comunicat citat de Agerpres.

Este vorba de ”onorarea victimelor, nu de coplesirea cuiva”, a subliniat un oficial american, sub rezerva anonimatului, in timp ce Turcia a avertizat in prealabil orice recurs la ceea ce denunta ca fiind o ”minciuna”.

La 24 aprilie 1915 au fost inchisi in inchisorile Imperiului Otoman si apoi ucisi cei mai buni reprezentanti ai intelectualitatii armene – scriitori, profesori, medici, preoti. Au murit 1.500.000 de armeni, adica aproape jumatate din populatia armeana la acea perioada. Populatia armeana din Anatolia si Cilicia, catalogata de autoritati drept „inamic intern”, a fost constransa sa plece in exil in desertul Mesopotamiei. Numerosi armeni au fost ucisi pe drum sau in tabere de refugiati.

De atunci, poporul armean lupta pentru recunoasterea si condamnarea internationala a genocidului. Pana in prezent, genocidul comis impotriva armenilor intre 1915 si 1917 a fost recunoscut oficial de 22 de tari si de mai multe organizatii internationale, inclusiv de Parlamentul European.

Turcia nu accepta insa ca evenimentele tragice ce au avut loc la inceputul secolului trecut in estul Anatoliei sa fie catalogate drept genocid, Ankara vorbind de represalii impotriva unui popor care s-a aliat cu „dusmanul rus” in primul razboi mondial. Totodata, Ankara sustine ca cifra de 1,5 milioane este exagerata si ca numarul victimelor este de ordinul a catorva sute de mii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: