externe

Reactia Germaniei, dupa ce Boris Johnson a sustinut ca Berlinul a considerat, inaintea invaziei, ca Ucraina ar trebui sa cedeze in fata Rusiei: „Are o relatie unica cu adevarul”

Germania a respins cu furie afirmatiile lui Boris Johnson potrivit carora, in perioada premergatoare invaziei rusesti in Ucraina, Berlinul ar fi spus ca ar fi mai bine ca Ucraina sa se retraga decat sa se implice intr-un razboi indelungat, potrivit The Guardian.

Johnson, intervievat de CNN, a mai afirmat ca presedintele francez, Emmanuel Macron, a negat amenintarea invaziei si ca Italia, condusa la acea vreme de Mario Draghi, a spus ca nu poate ajuta pentru ca este foarte dependenta de hidrocarburile rusesti.

Un purtator de cuvant al cancelarului german, Olaf Scholz, a respins afirmatiile cu o aluzie formulata diplomatic la adresa lui Johnson.

„Stim ca fostul premier foarte distractiv are intotdeauna o relatie unica cu adevarul; acest caz nu face exceptie”, a declarat oficialul. Miguel Berger, ambasadorul german in Marea Britanie, a respins si el relatarea lui Johnson.

Afirmatiile lui Johnson par a fi similare insa cu comentariile lui Andri Melnik, fostul ambasador ucrainean in Germania, care a declarat ca politicienii germani i-au spus inainte de invazie ca se asteptau ca Ucraina sa fie invinsa in trei zile si ca, prin urmare, nu avea rost sa ofere niciun ajutor.

Melnik a afirmat pe Twitter in martie: „Pe 14 februarie ii avertizam pe politicienii germani: ‘Kievul ar putea fi bombardat in zilele urmatoare! Avem nevoie urgenta de 12 mii de rachete antitanc din Germania’. Drept raspuns: doar bataie de joc. Atat de trist. Atat de furios”.

Ulterior, el a afirmat ca ministrul german de finante, Christian Lindner, s-a opus furnizarii de arme Ucrainei sau intreruperii platilor bancare internationale prin sistemul Swift catre Rusia. Melnik a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung ca Lindner i-a spus cu un zambet ca el crede ca Ucraina se va prabusi in cateva ore si ca este gata sa discute cu un regim marioneta care va fi instalat de Rusia. Ministerul german de Finante a negat acuzatia.

Johnson a subliniat in interviul sau ca natiunile UE s-au raliat ulterior in spatele Ucrainei si ca ofera un sprijin ferm, dar a spus ca nu a fost cazul in mod universal in perioada de dinaintea invaziei din februarie.

„Acest lucru a fost un soc urias… puteam vedea grupurile tactice de batalioane rusesti adunandu-se, dar diferite tari aveau perspective foarte diferite”, a declarat Johnson pentru CNN Portugalia.

„Punctul de vedere german a fost la un moment dat ca, daca se va intampla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul sa se termine rapid si ca Ucraina sa se retraga”, a sustinut el, citand „tot felul de motive economice solide” pentru aceasta abordare.

„Nu am putut sustine acest lucru, am crezut ca este un mod dezastruos de a privi lucrurile. Dar pot intelege de ce au gandit si simtit asa cum au facut-o”, a declarat Johnson.

„Sa nu aveti nicio indoiala ca francezii au fost in negare pana in ultimul moment”, a mai spus Johnson. Sefului serviciilor de informatii militare franceze, generalul Eric Vidaud, i s-a spus in martie sa se retraga din functie, in parte pentru ca „nu a reusit sa anticipeze” invazia rusa in Ucraina.

Pozitia britanica, exprimata cel mai bine de Johnson intr-un discurs la conferinta de securitate de la Munchen in ajunul invaziei, a fost aceea ca Marea Britanie va sprijini orice rezistenta ucraineana care va fi pusa in practica odata ce invazia va incepe.

Marea Britanie nu era sigura de modul in care Ucraina sau liderul sau, Volodimir Zelenski, vor reactiona odata ce invazia a inceput, in parte pentru ca serviciile de informatii britanice si americane s-au luptat o perioada de timp pentru a-l convinge pe Zelenskiy ca acumularea masiva de trupe de catre Rusia nu era o cacealma.

In interviu, Johnson a declarat ca, odata ce Rusia si-a lansat invazia, atitudinile in Europa s-au schimbat rapid.

„Ceea ce s-a intamplat a fost ca toata lumea – germani, francezi, italieni, toata lumea, Joe Biden – a vazut ca pur si simplu nu exista nicio optiune. Pentru ca nu puteai sa negociezi cu acest tip [Putin]. Acesta este punctul cheie”, a spus el, adaugand ca UE s-a „descurcat stralucit” in opozitia sa fata de Rusia de atunci.

„Dupa toate nelinistile mele … aduc un omagiu modului in care a actionat UE. Ei au fost uniti. Sanctiunile au fost dure”, a continuat Johnson.

El a adaugat ca, in opinia sa, ar fi bine ca Ucraina sa adere la UE si a laudat curajul personal al lui Zelenskiy.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

3 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

4 ore ago

Burduja, primul atac la adresa lui Firea: „Oamenii sa nu se lase pacaliti de doua ori”. Vorbeste si despre „esecul Firea”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a lansat miercuri un prim atac la adresa…

23 de minute ago

Miliardarul american Frank McCourt anunta ca formeaza un consortiu pentru a cumpara TikTok. Insa proprietarul nu vrea sa vanda

Antreprenorul si fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, a declarat…

4 ore ago

Socrul mare a fost retinut in urma nuntii care a blocat orasul Buzescu. Socrul are doar 36 de ani

Politia din Teleorman l-a retinut, miercuri, pe unul dintre organizatorii nuntii din Buzescu, eveniment care…

48 de minute ago

Elvetia: Oameni atacati cu cutitul pe strada, in orasul Zofingen

Un barbat inarmat cu un cutit a ranit miercuri mai multe persoane pe strazile orasului…

38 de minute ago