Reactia Google dupa ce amenda de 2,4 miliarde de euro a fost confirmata de instanta suprema europeana in ancheta antitrust a UE
Instanta suprema a Europei a mentinut marti o amenda de 2,4 miliarde de euro impusa companiei Google pentru abuzul de pozitie dominanta, favorizand propriul serviciu de comparare a cumparaturilor, relateaza CNBC.
Amenda a fost aplicata dupa o ancheta antitrust a Comisiei Europene, bratul executiv al Uniunii Europene, care s-a incheiat in 2017.
Comisia a declarat la acea vreme ca Google a favorizat propriul serviciu de comparare a cumparaturilor fata de cele ale rivalilor sai.
Google a contestat decizia la Tribunal, a doua instanta inalta a UE, care a mentinut amenda. Google a adus apoi cazul in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ), instanta suprema a UE.
CEJ a respins marti recursul si a mentinut amenda Comisiei.
„Suntem dezamagiti de decizia Curtii”, a declarat marti pentru CNBC un purtator de cuvant al Google.
„Aceasta hotarare se refera la un set foarte specific de fapte. Am facut modificari in 2017 pentru a ne conforma cu decizia Comisiei Europene. Abordarea noastra a functionat cu succes de mai bine de sapte ani, generand miliarde de clicuri pentru peste 800 de servicii de cumparaturi comparative”, a mai spus el.
Pentru a raspunde preocuparilor europene, Google a facut in 2017 modificari care au insemnat ca va trebui sa liciteze in acelasi mod ca si concurentii pentru spatiile publicitare din rezultatele cautarii pentru cumparaturi.
Autoritatile de reglementare cresc presiunea asupra Google, detinuta de Alphabet, la nivel global. In martie, UE a lansat o investigatie asupra Alphabet in temeiul Legii sale extinse privind pietele digitale, care examineaza practicile companiilor de tehnologie din Europa.
In S.U.A., Google se afla in mijlocul unui proces antitrust pornit de Departamentul de Justitie in ceea ce priveste afacerea sa de publicitate, dupa ce a pierdut un alt caz antitrust la inceputul acestui an.