Reactia Kievului dupa ce barajul Nova Kakhovka a fost aruncat in aer: „Cel mai mare dezastru tehnologic din Europa din ultimele decenii”

externe

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunta ca „distrugerea” barajului Nova Kakhovka a fost cauzata de „teroristii rusi”.

„Distrugerea barajului centralei hidroelectrice de la Kakhovka nu face decat sa confirme pentru intreaga lume ca acestia trebuie sa fie expulzati din fiecare colt al pamantului ucrainean. Nici macar un metru nu ar trebui sa le fie lasat, pentru ca ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, se arata intr-o postare pe Twitter.

El a adaugat ca: „Toate serviciile functioneaza. Am convocat Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare”.

Ministrul ucrainean de externe a calificat distrugerea barajului drept „probabil cel mai mare dezastru tehnologic din Europa din ultimele decenii” si o „crima de razboi atroce”.

Profesorul britanic Hubert Chanson de la Facultatea de Inginerie Civila se asteapta ca inundatia prodisa de distrugerea barajului sa puna oamenii in pericol de inec si sa incetineasca actiunile militare mai departe.

„Oricine traieste in zonele joase din aval de baraj s-ar putea ineca”, spune el. „Este posibil sa se produca inundatii semnificative, in functie de volumul barajului la momentul respectiv”.

„Nu as fi surprins daca distrugerea barajului este pentru a incetini actiunea militara mai in aval”, a precizat profesorul. „O mare cantitate de apa in spatele unui baraj de mica inaltime ar putea provoca o inundatie de lunga durata care nu se va termina in cateva zile.”

Restaurarea barajului „nu va fi o solutie rapida”, spune Chanson.

Reparatia va include blocarea podului si a deschiderii din baraj, de obicei prin aruncarea de pietre sau blocuri de beton.

„Pentru a face acest lucru ar fi o chestiune de inginerie civila”, spune el. „Puteti face acest lucru doar daca intr-un mediu sigur, daca o parte este responsabila de baraj si are acces la locul barajului”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: