Categories: news

Reactia lui Cartarescu dupa ce a luat un premiu pentru literatura. Scriitorul roman a fost mereu un om umil si cu picioarele pe pamant

Scriitorul Mircea Cartarescu spune ca a primit cu mare emotie vestea ca a castigat premiul „Thomas Mann” pentru Literatura pe 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane.

„Tocmai am primit, cu mare emotie, vestea ca sunt castigatorul Premiului Thomas Mann pentru literatura in 2018, unul dintre cele mai importante premii germane. Sunt foarte recunoscator juriului, ca si Academiei Bavareze si orasului Lubeck, care-mi vor acorda acest premiu”, a scris Mircea Cartarescu, marti seara, pe Facebook.

Acordat de Academia Bavareza de Arte Frumoase si de orasul Lubeck, premiul va fi decernat scriitorului roman in cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Lubeck, pe 17 noiembrie 2018, potrivit unui anunt facut de editura Humanitas. Laudatio va fi sustinuta de scriitorul german Uwe Tellkamp, anunta News.ro.

„In ultimele patru decenii, Mircea Cartarescu a devenit cea mai importanta voce din literatura romana, la inceput prin poemele sale, apoi prin romanele, povestirile si eseurile sale. Cu «Orbitor», aceasta fascinata trilogie polifonica, Mircea Cartarescu s-a inscris in literatura universala“, a fost motivatia juriului.

Mircea Cartarescu, nascut pe 1 iunie 1956, in Bucuresti, a absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti in 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii romane a Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti, poet, prozator, critic literar si publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al PEN Romania si al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale si este prezent in numeroase volume colective si antologii. Dintre scrierile sale mai importante fac parte „Nostalgia”, „Levantul”, trilogia „Orbitor” si romanul „Solenoid”.

Cartile sale au fost traduse, pana in prezent, in 24 de limbi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Marian Pavel

Share
Published by
Marian Pavel

Recent Posts

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene,…

7 ore ago

Ciuca: „Daca va fi nevoie, PNL va avea propriul candidat la Primaria Capitalei. Electoratul nostru nu-l sustine pe Piedone”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a afirmat, joi seara, ca, in eventualitatea retragerii lui Catalin Cirstoiu…

3 ore ago

Un fugar american a fost prins in Piata Sf. Petru din Roma. Avea la el trei cutite lungi

Politia italiana l-a arestat, saptamana trecuta, pe „cel mai cautat” fugar american. Barbatul a fost…

8 ore ago

Sportivii romani vor merge la Paris cu aeronava „Nadia Comaneci”

Aeronava  Tarom care va transporta sportivii romani la Jocurile Olimpice de la Paris poarta numele…

7 ore ago

Doua fete de 6 si 11 ani au fost injunghiate in Franta. Suspectul a fost arestat

Un barbat a fost arestat dupa ce doua fete in varsta de sase si 11…

7 ore ago

Un lider regional al partidului german de extrema-dreapta AfD, trimis in judecata pentru utilizarea „cu buna stiinta” a unui slogan nazist intr-un discurs

Un lider regional al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost trimis…

7 ore ago