Reactia lui Daniel dupa ce a aflat de „Clanul Marelui Alb”. Sursa din Patriarhie: „Tuna si fulgera. E tulburare mare, e agitatie mare”

news

Un preot care face parte din administratia Patriarhiei i-a relatat lui Victor Ilie (Recorder) reactia Patriarhului Daniel dupa ce a aflat de lansarea investigatiei „Clanul Marelui Alb”. „Tuna si fulgera”, i-a spus preotul jurnalistului, intr-o convorbire telefonica.

Preotul, care a fost sursa pentru o parte din informatiile aparute in „Clanul Marelui Alb”, l-a sunat pe jurnalist chiar in timp ce oferea un interviu.

„Ma suna un preot. Sarumana, parinte!”, spune Victor Ilie, care il intreaba apoi ce parere are despre „Clanul Marelui Alb”.

„Foarte bun, foarte bun! Popii sunt in culmea fericirii. Cand dati nucleara?”, intreaba preotul, referindu-se la lansarea publica a investigatiei.

„Imi iau popcorn. (…) Ii cauta pe aia care i-a tradat. E tulburare mare, e agitatie mare, e o situatie… Daniel tuna si fulgera”, i-a spus preotul lui Victor Ilie.

„Adie vantul schimbarii?”, intreaba jurnalistul.

„Nu pot sa spun asta, ceva pluteste in aer…”, a mai spus preotul.

Victor Ilie a anuntat ca ca investigatiile sale vor continua si ca vor urma mai multe episoade. El a dezvaluit ca acum este o „vanatoare de vrajitoare: in interiorul bisericii pentru a fi indentificati preottii care au vorbit cu Recorder.

„Primul material din aceasta serie care va avea mai maulte episoade, inca nu stim cate, nu depinde de noi ci de felul in care reusim sa organizam informatiile pe care le-am adunat.

Subiectul nu are nicio legatura cu Biserica, ci pur si simplu am urmarit niste bani publici. De-a lungul timpului m-a deranjat retorica asta, ‘vai de mine cati bani merg la biserica’, ca de fapt nimeni sa nu se intrebe ce sa intampla cu banii aia.

Se tem foarte tare oamenii din administratia patriarhala sa vorbeasca, acum acolo este o vanatoare de vrajitoare si gestionez atacurile de panica ale unor preoti”, a spus Victor Ilie la Rock FM.

„Clanul Marelui Alb” a ajuns la peste doua milioane de vizionari pe YouTube, fiind in continuare pe locul 1 in Romania pe YouTube.

Arhiepiscopia Bucurestiului a dat publicatii un comunicat de presa referitor la investigatia „Clanul Marelui Alb” in care, pe de o parte, lanseaza acuzatii la adresa jurnalistilor iar pe de alta parte ii afuriseste pe cei de inregistrare care au vorbit prea multe. „Afirmatiile domnului Lazar Neacsu sunt neadevarate si iresponsabile, recomandandu-se, de exemplu, in mod absurd, ‘deputat de Patriarhie’. Referitor la afirmatia acestuia cu privire la apartenenta sa politica, precizam ca Preafericitul Parinte Patriarh Daniel nu a indemnat pe nimeni, niciodata, sa se inscrie in vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutra din punct de vedere politic”, se sustine in comunicat.

„Ca urmare a publicarii pe site-ul Recorder a unui material video cu titlul ‘Clanul Marelui Alb’, Arhiepiscopia Bucurestilor doreste sa aduca unele lamuriri cu privire la cateva intrebari ridicate in acest material de presa.

Materialul este construit cu intentia obsesiva de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Romane si a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel potentiala vina a unor angajati din administratia bisericeasca si a unor asa-zisi complici ai institutiei Arhiepiscopiei Bucurestilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obtine beneficii personale prin simpla invecinare cu persoane importante, comitand un rapt de imagine.

Jurnalistul „independent”, lipsit de credibilitate, prin modul in care a construit acest material, foloseste tactica inocularii unei mari suspiciuni in randul persoanelor care nu au nicio idee clara despre activitatea complexa si diversificata a Bisericii Ortodoxe Romane si a cultelor religioase in general, activitate cu enorme beneficii sociale pentru comunitate. Se critica, pe fond, buna chivernisire a banilor in Biserica, nevorbindu-se deloc despre intoarcerea acestor bani in ampla sa opera social-filantropica.

Ne putem intreba, in mod deplin justificat, care este inalta si binevoitoarea ratiune morala din perspectiva careia se apleaca autorul materialului asupra Bisericii? Care este scopul real ultim al materialului? Istoricul raportarii Recorder la Biserica indica limpede un masiv anticlericalism, o fobie la adresa Bisericii Ortodoxe Romane.

In material este atacata, in esenta, finantarea Bisericii si a cultelor religioase, transmitandu-se implicit si perfid ca aceasta finantare constituie o irosire a banilor publici. Mentionam faptul ca finantarea bisericilor oricarui cult religios de catre statul roman este absolut legala.

Afirmatia autorului materialului: ‘Nimeni nu stie cum administreaza Biserica asemenea sume de bani’ este una deliberat falsa si otravita, in conditiile in care alocarile de bani publici sunt verificate anual de institutiile de stat abilitate si respecta un cadru legal clar (OG. nr. 82/2001 si HG nr. 1470/2002), autorul ignorand in mod deliberat rezultatele administrarii bisericesti exemplare sub coordonarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

Solicitarea binecuvantarii de la Parintele Patriarh este una fireasca, asa cum se ia aprobare de la orice sef al unei institutii pentru lucrari care se verifica in prealabil si se aproba doar daca sunt corecte din punct de vedere legal.

Teoretic, este desigur posibila o tentativa de inducere in eroare din partea unor oameni rau intentionati, fie ei si angajati ai Bisericii. Odata dovedita reaua lor vointa sau implicarea in ceva reprobabil, acestia sunt si vor fi oricand sanctionati si indepartati, intrucat compromit Biserica. Niciun act de coruptie nu trebuie tolerat intr-o institutie, mai ales in Biserica.

In acest context, afirmatiile domnului Lazar Neacsu sunt neadevarate si iresponsabile, recomandandu-se, de exemplu, in mod absurd, ‘deputat de Patriarhie’. Referitor la afirmatia acestuia cu privire la apartenenta sa politica, precizam ca Preafericitul Parinte Patriarh Daniel nu a indemnat pe nimeni, niciodata, sa se inscrie in vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutra din punct de vedere politic.

Recunoscand exprimarile lor neadecvate, incepand de astazi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor si dl. Lazar Neacsu – membru in Adunarea Eparhiala si in Adunarea Nationala Bisericeasca si-au prezentat demisia si, prin urmare, nu mai ocupa niciun post in administratia bisericeasca”, se anunta in comunicat.

PSD Bucuresti a anuntat, miercuri, demisia lui Neacsu Lazar din partid si din functia detinuta in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Consilierul PSD apare intr-o inregistrare Recorder in care spune ca Patriarhul Daniel este „securist”.

„Organizatia PSD Bucuresti si organizatia PSD sector 4 anunta ca dl Neacsu Lazar si-a prezentat in aceasta dimineata demisia din Partidul Social Democrat si din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti”, a anuntat PSD Bucuresti intr-un comunicat de presa.

Presedintele PSD Bucuresti este Gabriela Firea.

Citeste si: Consilier PSD in Capitala, inregistrat: „Preafericitul Daniel este securist, normal ca-i securist. E de-al lor! Am intrat in PSD la indemnul lui”

Consilierul general PSD Lazar Neacsu afirma intr-o inregistrare data publicitatii de Recorder ca Patriarhul Daniel este „securist”. Neacsu este un apropiat al patriarhului, el recunoscand ca s-a inscris in PSD la indemnul lui Daniel.

In ancheta „Clanul Marelui Alb”, in care Recorder dezvaluie afacerile ascunse ale BOR cu banii publici, unul dintre oamenii BOR infiltrati in politica afirma ca Patriarhul Daniel este „securist”, adica este controlat de serviciile secrete.

„S-a inscris in PSD la indemnul Patriarhului Daniel, pe care oamenii in reteaua sa de influenta in numesc Marele Alb”, spune Recorder despre despre Lazar Neacsu.

„Eu sunt un om de afaceri care in 2016 nu am avut ce face, l-am intrebat pe Marele Alb: ‘Preafericirea Voastra, vreau sa ma duc si eu consliier general, la ce partid sa ma duc?’. ‘Du-te la PSD ca va castiga toata tara’. El m-a sfatuit. Si asa a fost, n-a castigat PSD in toata tara? Da. Normal, ca-i securist. Normal ca-i securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om, ca si Papa”, spune Neacsu in inregistrarea Recorder.

Citeste si: Purtatorul de cuvant al BOR, reactie ultra-agresiva la adresa Recorder: „Primitiv, dezgustator abject, jalnic, decerebrat anticlericalism, inept, iresponsabil”/ „Este de fapt criticata si denuntata buna, excelenta chivernisire a banilor in Biserica”

Lazar Neacsu nu este de fapt un om politic, ci un om al Bisericii infiltrat in politica, precizeaza Recorder.

Lazar Neacsu, alaturi de Patriarh si de Gabriela Firea, cea care a pompat fonduri uriase din banii bucurestenilor in proiectul Catedralei Neamului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: