Reactia lui Predoiu la excluderea lui Cristi Danilet. Sare sa atace USR-ul: „Aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare”

politica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat marti ca, prin decizia de a-l exclude din magistratura pe judecatorul Cristi Danilet, Consiliul Superior al Magistraturii ”a riscat foarte mult”, iar daca acesta este ”noul nivel de exigenta” pe care doreste sa-l impuna, atunci trebuie facut la modul general si fara exceptii.

„Cazul domnului judecator Danilet este unul care a nascut deja controverse si dezbateri aprinse intr-un context si asa inflamat de intarzierile si blocajele agendei Justitiei in 2021. Sunt constient ca aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adanci si mai mult ‘faliile’ de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la randul sau, va face si mai dificila sarcina Ministerului Justitiei de a lucra si coopera cu acest sistem pe teme sensibile. CSM a riscat foarte mult cu aceasta decizie, iar daca acesta este noul nivel de exigenta pe care doreste sa il impuna in sistemul judiciar la nivel de politica disciplinara, atunci el trebuie impus la modul general si fara exceptii, pentru a nu crea favoritisme”, a scris Catalin Predoiu pe pagina sa de Facebook.

Pe fondul cauzei, el spune ca atat timp cat ministrul nu are drept de vot in CSM in materie disciplinara si, pe de alta parte, avand in vedere ca judecatorul a declarat ca va ataca decizia CSM in instanta, pana la pronuntarea unei decizii definitive, ministrul Justitiei este obligat prin natura postului sa se abtina de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni intr-un sens sau altul asupra instantei de judecata.

„Este politica mea constanta de a nu comenta cazuri care se afla sau se vor afla cu certitudine pe rolul instantelor de judecata, asa cum, repet, dl judecator Danilet a declarat public. Pe de alta parte, imi rezerv dreptul de a face comentarii privind aceasta decizie a CSM, dupa ce instanta de judecata se va pronunta definitiv”, precizeaza Catalin Predoiu.

Ministrul adauga ca, in ceea ce priveste prevederile privind sanctiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate in anul 2011, in urma unui studiu de drept comparat, din legislatia germana, daneza, olandeza si suedeza, tarile cu cel mai ridicat nivel de exigenta disciplinara din Europa, fiind fost adoptate „in ciuda unei opozitii dure din partea PSD”. „Acum vad ca ele sunt criticate de USR. Interesant!”, scrie Predoiu.

Luni, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratura a judecatorului Cristi Danilet de la Tribunalul Cluj, pentru manifestarile pe care le-ar fi avut pe mai multe retele de socializare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: