Reactia lui Siegfried Muresan dupa atacul violent al Regimului de la Chisinau: „Vom ajuta in continuare romanii din Republica Moldova”

politica

Siegfried Muresan anunta ca „vom ajuta in continuare romanii din Republica Moldova”, drept reactie dupa ce premierul Moldovei, Ion Chicu, a lansat un atac de o rara violenta la adresa sa si a Romaniei.

„Vom ajuta in continuare romanii din Republica Moldova. Speram ca autoritatile de la Chisinau sa nu fie un obstacol in dorinta noastra de a ajuta romanii basarabeni”, a scris Muresan pe Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe a calificat drept „complet inacceptabile” declaratiile la adresa Romaniei postate de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, vineri, pe o platforma de socializare.

„Fata de declaratiile denigratoare la adresa Romaniei postate in cursul zilei de astazi, 22 mai 2020, pe o platforma de socializare, de catre prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE roman considera ca acestea sunt complet inacceptabile si isi exprima dezacordul puternic fata de continutul acestora”, se arata intr-un comunicat de presa al MAE.

Potrivit MAE, declaratiile prim-ministrului Ion Chicu sunt „cu atat mai inadecvate” cu cat, in contextul actual al pandemiei de COVID-19, Romania a oferit, in mod dezinteresat, un sprijin substantial Republicii Moldova, demonstrand solidaritate si fiind astfel alaturi, in mod concret, de cetatenii Republicii Moldova intr-un moment foarte dificil.

MAE sustine ca aceste declaratii denota „o profunda lipsa de respect” la adresa Romaniei si a relatiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova.

„MAE roman evidentiaza ca implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana nu reprezinta numai o obligatie pentru Republica Moldova, ci si garantia prosperitatii pentru cetatenii sai. Bunastarea cetatenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurata prin declaratii publice care denota un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi in directia construirii unui stat de drept solid si cu institutii democratice. Asa cum a demonstrat inclusiv in aceasta perioada, Romania va fi si in viitor un pilon de sprijin pentru cetatenii Republicii Moldova”, se subliniaza in comunicat.

MAE informeaza ca aceste aspecte au fost aduse, vineri dupa-masa, la cunostinta ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, care a fost convocat din dispozitia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la sediul ministerului de catre secretarul de stat Dan Neculaescu.

De asemenea, ministrul Aurescu a avut o discutie telefonica pe aceeasi tema cu omologul sau de la Chisinau.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a respins vineri criticile lui Siegfried Muresan la adresa felului cum gestioneaza Guvernul sau criza provocata de coronavirus, criticand la randul sau Romania.

„Atacurile concertate ale unor personaje cu pretentii de avocati ai Moldovei pot sa-i impresioneze doar pe patronii lor”, a scris Chicu, pe Facebook.

Europarlamentarul Siegfried Muresan, presedintele Delegatiei Parlamentului European in Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, a scris vineri pe Facebook ca Guvernul Republicii Moldova esueaza in gestionarea crizei COVID-19 fiindca a esuat si in implementarea reformelor.

In replica sa, Chicu sustine ca Romania este cea mai corupta tara din Europa si numai in Suceava sunt ”jumatate din bolnavii de COVID-19 inregistrati in toata” Republica Moldova.

”Pentru noi este foarte importanta opinia cetatenilor nostri despre activitatea Guvernului. Si doar critica moldovenilor pentru noi conteaza. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretentii de avocati ai Moldovei, pot sa-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a scris Chicu, pe pagina sa de Facebook.

Mai mult despre:

Comentarii: