Reactia lui Tudorel Toader dupa ce Augustin Lazar a prelungit mandatul lui Horodniceanu in fruntea DIICOT. Inca un scenariu paranoic al Antena 3 se prabuseste

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a precizat vineri ca delegarea lui Daniel Horodniceanu in functia de procuror sef al DIICOT pentru inca sase luni nu inseamna blocarea procedurii de numire a unui alt procuror sef, aratand ca trebuie asigurata functionarea institutiei.

„Exista un principiu care spune ca mecanismele statului trebuie sa functioneze. Nu poti sa lasi o autoritate fara conducere, fara decizie, trebuie sa asiguri functionarea si atunci propunerea de revocare este una, a venit de la ministru, prin procedura pe care o stiti, CSM-ul am inteles, Sectia de procurori, ca va da un aviz, indiferent care va fi el, consultativ, dupa care eu voi trimite catre presedinte. Dar nevoia de asigurare a continuitatii este indiscutabila. Sigur ca procurorul general a luat masura aceasta de asigurare a continuitatii actului de conducere, evident ca putea sa numeasca pe altcineva, dar a dat prelungire chiar inainte ca ministrul sa fi solicitat revocarea”, a explicat Toader intr-o conferinta de presa la Targu-Jiu, citat de Agerpres.

El a afirmat ca daca presedintele va admite nominalizarea sa, atunci va inceta interimatul lui Daniel Horodniceanu.

„Ati scris dumneavoastra in presa, nu stiu cine, ca ministrul mai are de asteptat sase luni. Vreau sa va spun ca prelungirea actului de conducere nu inseamna blocarea procedurii de numire a unui alt procuror sef. Prin urmare, procedura pe care am demarat-o se duce spre presedintele Republicii, timp in care se asigura conducerea DIICOT. Daca presedintele admite nominalizarea, desemnarea pe care am facut-o la conducerea DIICOT pe 7 iunie, desi sigur nu poate sa dea un raspuns pe 7, atunci inceteaza prelungirea actului de conducere pentru Horodniceanu”, a spus Tudorel Toader.

Mai multi analisti si invitati ai Antena 3 au corelat prelungirea mandatului lui Horodniceanu cu primirea de catre DIICOT a plangerii penale depuse impotriva lui Dancila.

Ministrul Justitiei a participat la intrevederea anuala a presedintilor de tribunale din toata tara de la Targu-Jiu.

Procurorul general Augustin Lazar a dispus delegarea lui Daniel Horodniceanu in functia de procuror sef al DIICOT pentru inca sase luni, in conditiile in care mandatul acestuia expira pe 19 mai, potrivit unui anunt postat joi pe site-ul Ministerului Public.

Conform sursei citate, delegarea lui Horodniceanu incepe din data de 19 mai si inceteaza pe 19 noiembrie.

Pentru sefia DIICOT s-au inscris in cursa doar doi candidati – Daniel Horodniceanu, actualul procuror sef al institutiei, si Felix Banila, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, care au sustinut interviurile la sfarsitul saptamanii trecute.

Luni, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a transmis catre CSM propunerea de numire a lui Felix Banila in functia de procuror sef al DIICOT.

Conform reglementarilor legale in vigoare, procurorul sef al DIICOT este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: