Reactia MAE dupa ce Rusia a decis sa expulzeze un diplomat roman: „Activitatile si actiunile domnului Alexey Grishaev au contravenit prevederilor Conventiei de la Viena”

news

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirma ca Federatia Rusa a declarat persona non grata pe adjunctul atasatului militar din cadrul Ambasadei Romaniei in Federatia Rusa, ca reactie la declararea persona non grata de catre Romania, la 26 aprilie, a lui Alexey Grishaev, adjunctul atasatului militar din Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti.

MAE reaminteste ca „decizia autoritatilor romane a avut la baza activitatile si actiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961”.

Potrivit paginii misiunii diplomatice romane la Moscova, atasatul apararii adjunct este Alin Iliescu.

Angajatul Ambasadei Romaniei a fost declarat persona non grata ca raspuns la expulzarea de la Bucuresti a diplomatului rus, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse, citat de agentia oficiala de presa rusa TASS.

„La 11 mai, ambasadorul Romaniei, Cristian Istrate, a fost invitat la MAE al Rusiei, unde i-a fost inmanata o nota a ministerului despre declararea ca persona non grata a adjunctului atasatului pe probleme de aparare din cadrul Ambasadei Romaniei, capitan G. Iliescu. Angajatului respectiv i se cere sa paraseasca teritoriul Federatiei Ruse in decurs de 72 de ore. Aceasta masura a fost luata de partea rusa ca raspuns la anuntul fara nicio baza al partii romane din 26 aprilie de a-l declara persona non grata pe adjunctul atasatului militar din cadrul Ambasadei Rusiei la Bucuresti”, se precizeaza in documentul citat de TASS.

Alte sapte tari ale fostului bloc sovietic din Europa Centrala si de Est, toate membre ale Uniunii Europene si ale NATO, au expulzat diplomati rusi in aprilie, declansand masuri reciproce din partea Moscovei, aminteste Reuters.

Mai mult despre: ,

Comentarii: