externe

Reactia Moscovei in urma doborarii dronei SUA in Marea Neagra: „Avioanele noastre nu au intrat in contact cu drona”

Avioanele de lupta rusesti nu au intrat in contact cu drona americana care a fost doborata deasupra Marii Negre, a anuntat Ministerul rus al Apararii, citat de Sky News.

Ministerul a sustinut ca drona a fost manevrata prea brusc de proprii piloti, ceea ce a dus la pierderea altitudinii si apoi la ciocnirea  cu apa.

„Avioanele de vanatoare rusesti nu si-au folosit armele de la bord, nu au intrat in contact cu UAV-ul si s-au intors in siguranta la aerodromul lor de origine”, a precizat Ministerul Apararii.

Drona zbura spre granita rusa cu transponderele sale – dispozitive de comunicare fara fir – oprite, a precizat ministerul. Drona ar fi fost detectata in apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina in 2014.

Ministerul a precizat ca avioane de lupta rusesti se aflau in zona pentru a identifica obiectul.

Un avion de vanatoare rusesc a provocat marti, deasupra Marii Negre, doborarea unei drone a Fortelor Aeriene ale SUA, dupa ce a avariat intentionat elicea unei drone MQ-9 Reaper, potrivit unui oficial american familiarizat cu incidentul, anunta CNN.

Drona Reaper si doua avioane SU-27 Flanker operau deasupra apelor internationale de deasupra Marii Negre cand unul dintre avioanele rusesti a zburat intentionat in fata dronei fara pilot si a aruncat combustibil, potrivit oficialului. Unul dintre avioanele rusesti a avariat apoi elicea Reaper, care este montata in partea din spate a dronei, a precizat oficialul. Avarierea elicei a fortat SUA sa doboare Reaper in apele internationale din Marea Neagra.

Avioanele rusesti si americane au mai operat deasupra Marii Negre pe parcursul razboiului, dar aceasta este prima interactiune de acest fel cunoscuta, o escaladare potential periculoasa intr-un moment critic al luptelor, subliniaza CNN.

„La aproximativ 7:03 AM (CET), una dintre aeronavele rusesti Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, determinand fortele americane sa fie nevoite sa aduca MQ-9 la sol in apele internationale. De mai multe ori inainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil  si au zburat in fata MQ-9 intr-un mod nesabuit, nepotrivit pentru mediu si neprofesionist. Acest incident demonstreaza o lipsa de competenta, pe langa faptul ca este nesigur si neprofesionist”, au precizat Fortele Aeriene ale SUA.

„Aeronava noastra MQ-9 efectua operatiuni de rutina in spatiul aerian international cand a fost interceptata si lovita de o aeronava rusa, ceea ce a dus la prabusirea si la pierderea completa a MQ-9”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Fortelor Aeriene ale SUA din Europa si al Fortelor Aeriene din Africa, potrivit comunicatului Fortelor Aeriene. „De fapt, acest act nesigur si neprofesionist al rusilor aproape ca a provocat prabusirea ambelor aeronave”.

„Avioanele americane si aliate vor continua sa opereze in spatiul aerian international si le cerem rusilor sa se comporte in mod profesionist si in siguranta”, a adaugat Hecker, potrivit comunicatului.

Presedintele american Joe Biden a fost informat marti dimineata despre acest incident intre o drona americana si un avion rusesc deasupra Marii Negre.

Consilierul pe probleme de securitate nationala Jake Sullivan l-a informat pe Biden pe aceasta tema, potrivit purtatorului de cuvant al Consiliului National de Securitate, John Kirby.

Acesta a declarat ca nu este „neobisnuit” ca avioanele rusesti sa intercepteze avioane americane deasupra Marii Negre si a precizat ca au mai avut loc si alte interceptari in ultimele saptamani.

Dar el a spus ca episodul de marti a fost unic prin cat de „nesigure, neprofesioniste si nechibzuite” au fost actiunile rusesti.

SUA opereaza drone Reaper deasupra Marii Negre inca dinainte de inceperea razboiului, folosind drona de spionaj pentru a monitoriza zona. Conform Fortelor Aeriene, drona Reaper poate zbura la o inaltime de pana la 15.000 de metri si are senzorii si capacitatile necesare pentru a aduna informatii si a efectua recunoasteri pentru perioade lungi de timp, ceea ce o face o platforma ideala pentru a urmari miscarile pe campul de lupta si in Marea Neagra.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Finantistul Andrei Caramitru ofera 100.000 de euro oricui demonstreaza public ca ar fi implicat in vreun proiect de dezvoltare imobiliara

Andrei Caramitru, fiul regretatului actor Ion Caramitru, este recunoscut pentru postarile sale acide de pe…

7 minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

38 de minute ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

52 de minute ago

America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie

Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie,…

O oră ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

O oră ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

2 ore ago