Reactia OMS fata de vaccinul anti-Covid produs de Rusia. Moscova a anuntat pe 1 august ca vaccinul e gata

externe

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a reactionat marti cu precautie la anuntul facut de cercetatori rusi, potrivit caruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populatiei largi si a amintit ca trebuie respectate toate fazele de testare inainte de a putea obtine autorizatia, relateaza EFE, citata de Agerpres.

„Exista in prezent sute de vaccinuri (impotriva COVID-19) in proces de testare si trebuie sa indeplineasca toate normele si reglementarile prevazute pentru a fi aplicate in siguranta”, a declarat purtatorul de cuvant al OMS, Christian Lindmeier, la o conferinta de presa. Oficialul OMS a declarat ca in unele ocazii „sunt raportate descoperiri care ulterior intarzie, pentru a parcurge toate fazele necesare” si a putea fi aplicate pe scara ampla.

Ministrul rus al sanatatii, Mihail Murasko, a anuntat la 1 august ca Centrul national de studii epidemiologice si microbiologice Gamalei a incheiat testele pentru vaccinul sau impotriva noului coronavirus ce cauzeaza boala COVID-19, astfel incat a inceput etapa de inregistrare a produsului.

Potrivit titularului Sanatatii, medicii si personalul sanitar vor fi primii care vor primi vaccinul si este prevazut ca din 10 august sa fie trimis in diferite regiuni ale Rusiei, unde va fi realizata o campanie mai ampla de vaccinare incepand din toamna.

Dezvoltarea vaccinurilor necesita cel putin trei faze de mai multe luni ca durata (in care este inoculat unor grupuri si comunitati tot mai ample in cautarea unor eventuale efecte secundare), un proces care poate dura cativa ani.

OMS a anuntat ca va trece cel putin un an si jumatate pana va obtine un vaccin impotriva COVID-19, desi progresele rapide inregistrate de tari ca Rusia, SUA, China sau Marea Britanie au alimentat speranta unei reduceri a acestei perioade, in contextul unei pandemii care este departe de a fi depasita.

Mai mult despre:

Comentarii: