Reactia premierului Orban la amenintarile BOR: „Nu ma simt vizat. Biserica trebuie sa isi indemne preotii sa respecte regulile”

politica

Premierul Ludovic Orban afirma ca „nu se simte vizat” de amenintarile transparente lansate de Patriarhul Daniel la inceputul acestei saptamani. Acesta a sugerat, marti, ca regimul comunist a cazut drept pedeapsa pentru faptul ca autoritatile comuniste au interzis oamenilor sa se inchine la moastele Sfantului Dimitrie, cu numai cateva luni inainte de Revolutia Romana din decembrie 1989.

„Eu am stabilit niste reguli de protectie sanitara care sa permita reducerea riscului de raspandire a virusului odata cu aceste sarbatori religioase. Declaratia nu consider ca ma priveste pentru ca eu nu am interzis ca oamenii sa se inchine la moastele Sfantului Dimitrie. Nu stiu la ce s-a referit Patriarhul. Personal, nu ma simt vizat de declaratia aceasta”, a declarat premierului Orban intr-un interviu acordat Europei Libere.

Seful Executivului a adaugat ca nu a avut vreo convorbire cu Patriarhul Daniel dupa aceasta predica. Ludovic Orban a subliniat ca are o relatie de colaborare cu Biserica Ortodoxa, dar si cu celelalte culte religioase si este constient ca orice restrictie impusa poate supara anumite categorii de persoane.

„Sunt si preoti parohi care nesocotesc existenta virusului, dar orice padure are uscaturi si nu poate sa fie judecata Biserica in ansamblu din cauza faptului ca mai exista cativa preoti parohi sau calugari care nesocotesc aceste reguli. Biserica si Bisericile, in general, trebuie sa isi indemne preotii sa respecte regulile. Cred ca au o raspundere, sunt indrumatori spirituali, dar raspund si pentru sanatatea credinciosilor. Ar trebui aici sa aiba mai multa grija. Repet, nu poate sa fie judecata o Biserica sau alta ca sunt pastori sau preoti care nesocotesc regulile si care indeamna la nerespectarea masurilor de protectie sanitara”, a fost mesajul premierului.

Mai mult despre:

Comentarii: