Reactia transanta a lui Iohannis dupa decizia CCR: „Guvernul Dancila si-a pierdut legitimitatea. Doamna prim-ministru, poftiti in fata Parlamentului pentru votul de validare”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa decizia CCR, ca judecatorii CCR au confirmat ca „Guvernul Dancila si-a pierdut legitimitatea”.

Principalele declaratii:

– Decizia CCR nu schimba cu nimic situatia politica in care se afla guvernul Romaniei de 3 saptamani. Guvernul nu mai are aceeasi compozitie ca inainte si prim-ministrul este obligat de Constitutie sa mearga in fata Parlamentului sa ceara un vot de incredere

– Constat astazi cu statisfactie ca si CCR a ajuns la aceeasi concluzie. Guvernul Dancila si-a pierdut legitimitatea

– Celalalte chestiuni legate de numirile si revocarile ministrilor sunt blocaje generate de refuzul doamnei premier de a se prezenta in fata Parlamentului de a primi un vot de incredere

– Deciziile mele referitoare la punerea in aplicare a hotararii CCR le voi lua dupa analiza si motivarea hotararii. Daca Dancila doreste sa se puna capat acestei crize, solutia este simpla: doamna prim-ministru, poftiti in fata Parlamentului pentru votul de validare

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit miercuri ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului sefului statului de revocare din functie a unor ministri si de desemnare a interimarilor.

Totodata, judecatorii constitutionali au stabilit, referitor la desemnarea ministrilor plini, ca nu exista conflict intre premier si presedinte, seful statului nefiind obligat sa semneze decretele de numire a acestora.

Potrivit surselor citate, presedintele este obligat sa emita de indata decretele de revocare a ministrilor, precum si pe cele de desemnare a ministrilor interimari.

Sursele din CCR au explicat ca problema revocarii ministrilor si a numirii celor interimari e o chestiune de competenta prim-ministrului. Astfel, in ceea ce priveste revocarea, presedintele trebuia sa accepte propunerea premierului. In privinta refuzului si nemotivarii numirii unor ministri interimari, judecatorii constitutionali au plecat de la premisa ca acestia nu erau titulari ca sa se analizeze calitatea lor de membru al unei coalitii si pentru a rezolva problema continuitatii functionarii Guvernului presedintele era obligat sa-i numeasca, au precizat sursele citate.

Potrivit acelorasi surse, in privinta numirii ministrilor plini, CCR a decis ca nu exista conflict, pentru ca, in functie de evolutia politica, presedintele nu putea fi obligat sa-i numeasca.

Judecatorii constitutionali au decis, cu majoritate de voturi, in privinta existentei conflictului juridic privind numirea ministrilor interimari. In ceea ce priveste inexistenta conflictului in cazul ministrilor plini, decizia a fost luata in unanimitate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: