Reactia Ucrainei. Zelenski cere oficial „aderarea accelerata la NATO” dupa ce Rusia a anuntat ca-i anexeaza patru regiuni

externe

Zelenski, atac cu drona, Rusia, Moscova

Presedintele Volodimir Zelenski a anuntat vineri ca Ucraina urmeaza sa ceara in mod oficial o ”aderare accelerata la NATO”. Anuntul a venit la scurt timp dupa ce Rusia a anexat patru regiuni din Ucraina.

”Adoptam o masura decisiva semnand candidatura Ucrainei in vederea unei aderari accelerate la NATO”, anunta seful statului ucrainean, intr-o inregistrare video difuzata pe retele de socializare.

„Ucraina nu va negocia cu Rusia atata timp cat Putin este presedintele Federatiei Ruse”, a mai spus Zelenski.

Vladimir Putin a anuntat, vineri, la Mosociva, anexarea oficiala a patru regiuni ale Ucrainei. ”Oamenii si-au facut alegerea, o alegere fara echivoc”, a declarat Putin referindu-se la referendumurile de anexare ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Donetk si Lugansk.

”Vom forma patru noi regiuni ale Federatiei ruse, pentru ca asta este vointa a milioane de oameni”, declarat Putin. ”Ne vom apara teritoriul prin toate mijloacele. Indemnam regimul de la Kiev sa inceteze imediat atacurile, toate ostilitatile si sa revina la masa negocierilor”, a sustinut Putin.

„Populatia din Zaporojie si Herson, Donetk si Lugank a votat la referendum, rezultatele sunt cunoscute. Oamenii au ales si alegerea e definitiva. Singura alegere – Rusia accepta Donetk, Lugansk, Zaporojie si Herson, iar legile Rusiei se vor aplica aici pentru ca aceasta este dorinta a milioane de cetateni
Este dreptul lor natural. Este un drept bazat pe realitatea istorica. Rusii, ucrainenii nu au radacini atat de diferite.

Dupa revolutia din Rusia au fost create granite care nu existau. Guvernul URSS s-a destramat fara sa tina cont de dorinta a milioane de rusi. O parte din elita a decis sa dizolve URSS si oamenii s-au trezit prizonieri in tari pe care nu le cunostea.

Cei care au murit in Ucraina sunt eroi, sunt eroii unei Rusii marete, asa ca va cer un moment de reculegere.

Oamenii au fost supusi terorii in Ucraina. Nu este nimic in neregula ca acesti oameni sa vrea sa se intoarca ta tara mama. Timp de 8 ani au fost amenintati de genocid. Vreau ca toti cei de la Kiev si Occidentul sa auda dorinta celor din Zaporojie si Donbas, care vor deveni cetateni au Rusiei pentru totdeauna.

Cer Kievului sa opreasca focul. Suntem gata sa mergem la masa negocierilor. Dar alegerea oamenilor din Donbas, Herson si Zaporijie nu va fi discutata. Ne vom proteja oamenii cu toate mijloacele pe care le avem. Vom reconstrui binele.

Luptam cu un inamic care distruge lumea si creeaza crize, Ucraina. Vestul este gata de orice pentru a-si lua partea de peste tot din lume. Acesta este motivul suprem pentru care ei fac ceea ce fac si de aceea sunt atat de agresivi fata de culturile independente. E important pentru ei ca toate tarile sa lucreze cu SUA
Ei isi vor doar profiturile. Vor sa ne faca o colonie, vor sa ne jefuiasca, incearca sa ne opreasca dezvoltarea, cultura”, a pretins Putin.

Filosofia noastra este o amenintare directa pentru ei si tocmai de aceea incearca sa ne opreasca dezvoltarea, cultura. Vom proteja tara noastra si lucrurile in care credem. Intelegerile pe care le-am facut privind dezarmarea nucleara, promisiunile NATO de a nu se extinde in est, au fost numai minciuni. Aceste tratate au fost rupte in bucati.

Ei spun minciuni, ne cred prosti. Rusia este o civilizatie de mii de ani. Nu vom trai dupa regulile pe care ei ni le fac, ne facem propriile reguli. Vestul decide cine are dreptul sa stabileasca granite si cine nu. Cine le-a dat acest drept?

Vestul nu poate accepta ca nu trebuie sa domine tot ce se intampla in lume. Ei discrimineaza oameni si nu vom accepta aceste politici rasiste. Rusofobia este un tip de rasism care creste acum peste tot in lume. Am fost tratati ca o colonie si nu vom uita niciodata asta.

Oamenii din Zaporojie si Herson, Donetk si Lugank si-au facut vocile auzite pentru a crea o comunitate istorica, multumesc.

Statele Unite sunt singura tara din lume care au folosit arme nucleare asupra oamenilor din Japonia, au colonizat orase din Germania. Au creat lucruri oribile in Coreea si Vietnam. Liderii acestor tari sunt mincinosi si in viata privata. Sunt niste serpi, sunt oameni rai”, a sustinut Putin.

Kremlinul a anuntat vineri ca este necesar sa ”clarifice” daca Rusia anexeaza in intregime regiunile Herson si Zaporijjea sau doar partile pe care le ocupa ale acestor teritorii ucrainene, relateaza AFP.

”In ceea ce priveste (frontierele) regiunilor Herson si Zaporijjea, trebuie sa clarific”, declara vineri un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu doua ore inaintea ceremoniei prin care Vladimir Putin oficializeaza anexarea a patru regiuni ucrainene.

Celelalte doua regiuni – Donetk si Lugansk – sunt anexate in totalitate.

Moscova a recunocut suveranitatea acestor regiuni separatiste proruse la sfarsitul lui februarie, chiar inainte de invazia Ucrainei.

Potrivit grupului de american de reflectie Institute for the Study of War (ISW), Moscova controleaza 72% din suprafata regiunii Zaporijjea si aproximativ 88% din cea a Hersonului, iar capitala cu acelasi nume a regiunii se afla sub ocupatie rusa.

Kremlinul considera orice atac ucrainean impotriva teritoriilor anexate ”drept un atac de agresiune al Rusiei”.

Potrivit site-ului rus de stiri gazeta.ru, Dmitri Peskov a avertizat vineri Ucraina impotiva oricarei tentative de a ataca teritoriile anexate.

”Moscova va considera orice posibil atac ucrainean impotriva teritoriilor care vor fi anexate de Federaia rusa drept un act de agresiune impotriva Rusiei”, a amenintat el.

Doctrina nucleara riusa prevede folosirea armei supreme in cazul unei ”agresiuni impotriva Rusiei cu armament conventional de natura sa puna in discutie problema existentei insasi a statului”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: