Reactia vicleana a PSD la scrisoarea lui Ciuca. PSD pune conditii imposibile, enervat ca nu primeste functii de ministri

politica

Conducerea PSD a anuntat, marti seara, ca este de acord sa semneze un „armistitiu” cu cu Nicolae Ciuca numai daca toate partidele parlamentare il vor semna si daca „isi asuma cele 10 masuri urgente” propuse de PSD. PSD il ataca pe Citu, sustinand ca „a ales sa rupa orice punte de dialog prin atitudinea sa si face rau Romaniei”. In cadrul negocierilor cu Ciolacu, Citu a refuzat sa primeasca ministri PSD in Guvern.

”Partidul Social Democrat ii multumeste premierului desemnat, Nicolae Ciuca, pentru ca a raspuns apelului nostru la un armistitiu politic in vederea traversarii crizei sanitare, economice si sociale, insa considera ca pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al intregii clase politice.

PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, in repetate randuri, pacturi si armistitii pentru sanatatea romanilor. Si in actuala criza politica, PSD a fost primul partid care a aratat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat si a propus – ca baza a unei intelegeri pentru a trece criza- planul PSD cu cele 10 masuri urgente.

Din pacate, presedintele PNL a subminat din start sansele oricarei continuari a discutiilor si a tratat cu indiferenta masurile propuse de PSD pentru romani si firmele romanesti.

Atitudinea lui Florin Citu este total opusa ideii de armistitiu care inseamna, in orice conflict, incetarea focului, adica oprirea tuturor acelor ostilitati care produc victime. Insa, Florin Citu a ales sa rupa orice punte de dialog prin atitudinea sa si face rau Romaniei, asa cum a facut si cu dezastrul sanitar, explozia preturilor la energie sau haosul din educatie. Rezultatul actiunilor sale iresponsabile continua sa faca victime in fiecare zi: romanii mor, firmele mor, la fel si viitorul tarii cand sunt inchise scolile.

PSD considera ca un armistitiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criza politica.

Astfel, daca PNL, USR si UDMR sunt de acord cu un armistitiu politic si isi asuma cele 10 masuri urgente, atunci si PSD se va alatura acestui demers”, a anuntat PSD.

Premierul desemnat Nicolae Ciuca a transmis, marti, o scrisoare deschisa prin care le cere partidelor parlamentare sa-i acorde sansa de a pune in practica „un program pentru depasirea perioadei critice in care se afla tara”, propunand un „armistitiu politic” in acest sens.

„Stimati lideri politici, stimati parlamentari si membri de partid, Romania este azi intr-o situatie grea din punct de vedere medical si politic. Situatia legata de cresterea preturilor la energie electrica, gaze si alimente, precum si implementarea PNRR ne indeamna la cumpatare politica si responsabilitate. Epidemia COVID-19 continua sa afecteze puternic tara noastra. Sute de vieti de romani se pierd in fiecare zi din aceasta cauza, mii de oameni se imbolnavesc zilnic si sufera. Cresterea preturilor la energie reprezinta o provocare internationala, dar care are efecte serioase si asupra romanilor. De trei saptamani tara noastra functioneaza cu un guvern interimar, iar o prima tentativa de rezolvare a crizei in care ne aflam a esuat saptamana trecuta. A doua incercare, a carei responsabilitate mi-a fost incredintata in urma cu cinci zile, se loveste, din pacate, de un blocaj sever”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de premierul desemnat.

Ciuca a mentionat ca un armistitiu politic ar insemna sansa Romaniei „sa respire, sa se vindece si sa-si adune fortele”.

„Cel mai important lucru pe care-l pot face acum este apelul la constiinta dumneavoastra de cetateni romani, la patriotismul si ratiunea dumneavoastra. Va chem acum sa treceti peste rezervele politice pe care le aveti si sa-mi dati sansa de a pune in practica un program imediat pentru depasirea acestei perioade critice. Ceea ce va propun este un armistitiu politic. Sa dam sansa Romaniei sa respire si sa se vindece, sa-si adune fortele si sa-si recastige increderea in viitor. Un astfel de armistitiu nu ar insemna abandonarea valorilor si intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori si interese mai inalte, care privesc toti cetatenii si intreaga tara”, a transmis Nicolae Ciuca.

Premierul desemnat a adaugat in scrisoare ca „un armistitiu nu e infrangere si nici victorie, nu e abandon si nici supunere”, ci „un demers rational si moral”.

„Stiu din experienta mea profesionala ca armistitiul se discuta si se convine nu intre prieteni, ci intre adversari, intre grupuri cu orientari si interese uneori profund divergente. Un armistitiu nu e infrangere si nici victorie, nu e abandon si nici supunere. Un armistitiu este un demers rational si moral, care da o sansa bunei intelegeri, avand in vedere interesele generale, mai importante decat cele ale fiecarei parti. Cred cu adevarat si va marturisesc ca un armistitiu politic este solutia pentru iesirea Romaniei din aceasta criza. O astfel de solutie poate nu va fi complet multumitoare pentru unul sau altul dintre partidele parlamentare, dar va asigur ca ea va fi multumitoare pentru Romania, care e mai importanta decat oricare dintre noi”, le-a mai transmis Ciuca partidelor parlamentare.

El a asigurat ca isi va indeplini cu responsabilitate mandatul si va face eforturi pentru succesul demersului sau.

„Va asigur ca voi continua sa-mi indeplinesc cu responsabilitate mandatul incredintat pentru formarea unui nou guvern si sa fac eforturi staruitoare, pana in ultimul moment, pentru succesul demersului meu”, a conchis Ciuca.

Comentarii: