Reactie calma a Guvernului in urma anuntului Agentiei Standard & Poor’s: „Nu avem de a face cu o deteriorare a ratingului Romaniei”

politica

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ionel Danca, a facut miercuri mai multe precizari cu privire la anuntul Standard & Poor’s privind inrautatirea perspectivei privind ratingul Romaniei.

„In primul rand vorbim despre pastrarea ratingului, nu despre o deteriorare. Ce au comunicat analistii S&P face referire la perspectiva, ca urmare a situatiei din finantele publice, care nu este in zona de responsabilitate a actualului guvern. Pentru aceasta situatie trebuie sa raspunda cei care au guvernat si au produs aceste dezechilibre.

In analiza S&P este notat ca au fost anuntate masuri, la finalul anului, de consolidare fiscala si bugetara care dau incredere investitorilor ca perspectiva se va imbunatati. Repet , acum nu avem de a face cu o deteriorare a ratingului Romaniei”, a declarat Ionel Danca, miercuri.

Agentia de evaluare Standard & Poor’s si-a revizuit perspectiva asupra Romaniei la negativa, de la stabila, anunta agentia de rating precizand ca mentine ratingul creditului suveran in moneda straina si pe termen scurt la „BBB- / A-3”. Cheltuiele facute de guvernul precedent l-au fortat pe cel actual sa revizuiasca tintele fiscale pe anii 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei.
Daten der Basler Fasnacht 2019

Decizia agentiei va duce la imprumuturi mai scumpe pentru stat. In urmatorii doi ani, agentia ar putea sa scada ratingul daca nu se iau masuri.

„Revizuirea perspectivei reflecta riscuri in crestere in ceea ce priveste stabilitatea economica si fiscala a Romaniei, in cazul in care factorii de decizie vor stabiliza si consolida pozitia bugetara, inclusiv din planurile de a implementa cresteri suplimentare de pensii incepand cu anul viitor”, se arata in document.

Agentia, care avertizeaza ca ratingul ar putea fi redus in urmatoarele 24 de luni, invoca cheltuielile fostei guvernari, care au determinat actuala guvernare sa revizuiasca tintele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei.

Cresterile de salarii si pensii vor suplimenta deficitul de cont curent deja substantial, noteaza agentia, daca dezechilibrele fiscale si cele externe continua sa se deterioreze si persista mai mult decat estimarile din prezent, absenta consolidarii fiscale ducand la cresterea datoriei publice si a celei externe. Lipsa sincronizarii politicilor economice duce la o volatilitate crescuta a cursului de schimb, cu potentiale repercusiuni negative asupra bilanturilor din sectorul public si privat.

Guvernul a majorat tintele de deficit bugetar pentru 2019 si 2020 la 4,3% si, respectiv, 3,5% din PIB de la 2,8% si 3,0%. Aceste revizuiri reflecta in mare masura decizia transparenta a noului guvern al Romaniei de rezolva restantele din bugetul pentru 2019, in timp ce si-a redus asteptarile de crestere a incasarilor bugetare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: