Reactie dupa atentate. Merkel insista ca Germania sa PRIMEASCA noi refugiati: „Putem gestiona acest obiectiv istoric”

externe

Cancelarul german Angela Merkel a respins ‘ferm’ joi apelurile de a pune sub semnul intrebarii politica tarii sale de a primi imigranti, dupa doua atentate comise de refugiati in ultimele zile, transmit AFP si DPA, citate de Agerpres.

Jihadistii „vor sa puna sub semnul intrebarii disponibilitatea noastra de a primi persoane in dificultate. Ne opunem ferm urii si fricii” pe care teroristii vor sa le raspandeasca, a spus lidera conservatoare intr-o conferinta de presa la Berlin, in contextul in care politica sa de primire a refugiatilor este din nou extrem de criticata in Germania.

Ea a spus in acelasi timp ca oamenii trebuie sa accepte ca jihadistii au ajuns in Europa. „Din pacate, trebuie sa acceptam ca numerosi luptatori islamisti au ajuns in Europa din Siria”, a subliniat Merkel, recunoscand totodata ca atacatorii Statului Islamic care s-au dat drept refugiati „au ridiculizat” Germania.

Cancelarul si-a reafirmat crezul sau, ‘Vom reusi’, lansat la sfarsitul verii lui 2015 cand Germania si-a deschis portile pentru sute de mii de refugiati care fugeau de razboi sau de saracie.

„La fel ca ieri, si astazi sunt convinsa ca vom reusi sa ducem la bun sfarsit aceasta responsabilitate istorica in aceste vremuri de mondializare”, a insistat ea. „Vom reusi si am reusit deja multe lucruri in ultimele luni”, a adaugat Merkel, precizand ca Germania poate depasi aceasta provocare daca „isi mentine principiile”.

„Frica nu poate servi ca fundament pentru actiune politica”, a mai subliniat ea, ca raspuns pentru cei din propria tabara care au facut apel la revizuirea politicii de imigratie. „Principiul fundamental conform caruia o tara precum Germania nu poate renunta la responsabilitatea sa umanitara — ci dimpotriva, trebuie sa si-o asume — ramane valabil”, a adaugat sefa guvernului german.

Cancelarul a promis ca va face tot ce va putea pentru a preveni comiterea de noi atacuri, precizand ca „statul trebuie sa restabileasca increderea” dupa teama produsa de atentatele teroriste din ultima perioada.

In acelasi timp, ea a anuntat un plan de securitate in noua puncte, care cuprinde masuri pentru a facilita expulzarea refugiatilor respinsi sau care incalca legea si pentru a detecta mai bine radicalizarea islamista printre solicitantii de azil, evocand de asemenea posibilitatea ca armata germana sa intervina pentru a asigura securitatea interna in cazul unor mari atentate, ceea ce nu s-a facut niciodata pana acum.

Ea a spus totusi ca armata, Bundeswehr, are nevoie de pregatire pentru a participa la operatiunile antiteroriste.

Merkel a apreciat totodata ca seria de atacuri din Franta, Belgia, Turcia si Orlando (SUA) sunt ‘socante si deprimante’. Tabuurile lumii civilizate au fost distruse in locuri in care s-ar fi putut afla oricare dintre noi, a spus ea.

Pe de alta parte, Merkel a refuzat sa raspunda intrebarilor daca ii va mai conduce pe conservatori si la alegerile generale de anul viitor. „Nu este momentul pentru asta acum”, a spus ea.

Anul trecut, peste un milion de solicitanti de azil au ajuns in Germania, provocand bulversari considerabile in societate si ample provocari logistice.

Doua atentate comise recent in landul Bavaria si revendicate de jihadistii organizatiei Statul Islamic (SI) au dus la amplificarea criticilor impotriva acestei politici generoase.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: