Reactie dupa discursul dur al lui Timmermans. Tudorel pleaca cu Dancila la Bruxelles sa rezolve problemele

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seara, ca ingrijorarile exprimate in Parlamentul European privind codurile penale sunt premature deoarece modificarile inca sunt verificate de catre CCR. Toader a mai spus ca marti va primi comisia din cadrul MCV, pentru a-i prezenta raportul.

„Cu privire la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, ingrijorarile, preocuparile sunt inca premature, pentru ca se afla in controlul de constitutionalitate la CCR si nu stim inca ce solutii vor fi celle finale, cele ce vor intra in vigoare, ce se vor aplica si daca ele vor fi de natura sa afecteze independenta, libertatea, statul de drept. Legile justititiei – nici aici nu s-a terminat procesul legislativ”, a declarat Tudorel Toader, la Antena3, referitor la ingrijorarile exprimate in cadrul dezbaterii din Parlamentul European cu privire la modificarile legislative din Romania.

Ministrul Justitiei a mai subliniat ca marti dimineata, la Minister, va sosi comisia din cadrul MCV, pentru a dezbate progresele pe care le-a facut tara noastra.

„Noi avem pregatit raportul le vom prezenta, le vom dezbate. MCV nu a fost chiar riguros instituit, pentru ca initial erau trei recomandari, azi, dupa 11 ani, avem 12 recomandari, desi plecasem de la trei. De ce? Cele trei erau tinte mobile, cand te apropiai de ele, nu erau indeplinite, mai aparea si altceva. Maine (marti, n.r.) vom prezenta comisiei acest MCV si vedem care sunt etapele de progres. Va pot spune ca sunt progrese evidente”, a mai spus Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Ministrul Justitiei a mai declarat ca marti se va deplasa la Strasbourg impreuna cu premierul Viorica Dancila, pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, caruia ii va cere sa depaseasca „faza ingrijorarilor” si sa discute punctual.

„Am ascultat si eu cu interes dezbaterea din Parlamentul European. Eu as porni de la una din afirmatiile prim-vicepresedintelui Timmermans, sa dialogam, sa inteleg problemele, sa gasim solutii de rezolvare. As mai adauga, sa fim documentati in legatura cu afirmatiile pe care le facem si sa fim de buna credinta”, a spus Tudorel Toader la Antena3.

Acesta a subliniat ca, marti, va merge la Strasbourg impreuna cu premierul Viorica Dancila, pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, caruia ii va cere recomandari punctuale.

„Eu m-am intalnit cu domnia sa de multe ori. I-am cerut si ii vor cere si maine (marti, n.r.) sa depasim faza ingrijorarilor, preocuparilor, afectarea statului de drept. Sa discutam punctual: solutia legislativa cutare nu este buna pentru ca… poate fi indreptata prin modificarea X. Adica sa depasim din enunturile de principiu, dar care nu au o abordare secventiala documentata. Vom participa la dezbaterile din Parlament”, a mai spus Tudorel Toader.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: