Reactie dura din CNSAS fata de aiurelile PSD: „Jignesc fara precedent memoria victimelor regimului comunist”

politica

Doi membri ai Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, Alexandra Toader si Germina Nagat, propun conducerii colegiului sa sanctioneze dur declaratiile oficiale ale PSD prin care copruptii condamnati la puscarie au fost comparati cu victimele regimului comunist.

„Avand in vedere afirmatiile aparute ieri pe pagina de socializare a PSD, care jignesc fara precedent memoria victimelor regimului comunist, impreuna cu domna Germina Nagat, membru al Colegiului CNSAS, i-am propus Presedintelui Constantin Buchet emiterea unui comunicat de presa, care sa lamureasca pozitia institutiei fata de aceasta problematica. Tinand cont de gravitatea subiectului, absenta unei reactii din partea CNSAS, pana la acest moment, este inadmisibila.

Acesta este textul comunicatului pe care l-am propus astazi:

‘CNSAS dezaproba ferm recentele declaratii de pe pagina de socializare a unui partid parlamentar, care asociaza represiunea din timpul regimului comunist cu situatia din Romania anului 2019. Comparatia intre abuzurile savarsite inainte de 1989 si contextul actual este o incercare de banalizare a trecutului totalitar, ceea ce nu poate fi permis intr-un stat european, care s-a confruntat cu ororile regimului comunist timp de aproape cinci decenii. Arhiva CNSAS sta marturie pentru incalcarile grave ale drepturilor civile si pentru crimele comise de reprezentantii unor institutii ale statului in timpul dictaturiii comuniste.

De asemenea, referirile la Legea 221/2009, privind condamnarile politice din perioada 1945-1989, sunt in egala masura inadecvate in continut si ofensatoare fata de victimele represiunii. Astfel de trimiteri sunt o incercare de denaturare a adevarului istoric, o manipulare a acestuia in scopuri vadit politice, fapt care aminteste ingrijorator de practicile anterioare anului 1989.

CNSAS isi manifesta ingrijorarea ca, la trei decenii de la prabusirea regimului totalitar in Romania, inca mai exista persoane care se prefac ca nu inteleg teroarea sistematica prin care liderii comunisti si-au suprimat oponentii'”, arata Alexandra Toader pe pagina ei de Facebook.

PSD a comparat marti condamnarile politice de dinainte de 1989 cu cele ale politicienilor corupti din ultimii ani.

”Apreciem faptul ca reprezentantii Comisiei Europene s-au exprimat fata de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Inalta Curte. Amintim insa ca abuzurile impotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea in niciun stat european. La fel cum condamnarile politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate si au fost abolite de Romania democratica, tot asa nu putem ramane indiferenti cand trei decenii mai tarziu vedem ca drepturile omului au fost din nou incalcate”, se arata intr-un mesaj postat pe pagina oficiala de Facebook a PSD.

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Octav Bjoza, a fost extrem de indignat de comunicatul PSD.

”Orice asemanare din zilele noastre cu cei de atunci este o dovada ori a ignorantei, ori de rea credinta. Atunci, noi am fost batuti, torturati, inlantuiti, infometati si lipsiti de minime conditii de igiena si asistenta medicala. A face o paralela intre viata de penitenciar de azi si cea de atunci, este o jignire grosolana adusa la adresa noastra”, a declarat Octav Bjoza.

”In vara lui 1959, de referinta pentru temnitele comuniste, a fost anul cu cea mai mare densitate si mortalitate din istoria penitenciarului Gherla. Eram sapte detinuti la doua patru metalice. Eram patru detinuti pe metrul patrat, nu un detinut la patru metri patrati. Aceasta categorie sociala a fostilor detinuti politici, greu de digerat de mai toti cei care s-au perindat la putere in ultimii 30 de ani, a fost si a ramas umilita prin asa-zisele reparatii care ni s-au facut”, a mai spus Bjoza.

Comentarii: