Reactie fara precedent din partea Guvernului Ciolos. PSD, acuzat ca actioneaza discretionar si „IRESPONSABIL”: „Acestea sunt galetile, sunt puii”

politica

Intentia parlamentarilor de a aproba majorari salariale inainte de alegeri reprezinta un act iresponsabil, echivalent cu cumpararea de voturi si cu promisiuni electorale care nu vor putea fi onorate, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Dragos Pislaru. Majorarile au fost promovate de catre PSD.

El s-a referit la amendamentele aprobate luni de deputatii din Comisiile de buget, finante si de munca la Ordonanta de Urgenta nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevad majorarea salariilor mai multor categorii de personal.

„Riscam sa nu intelegem un lucru elementar si anume faptul ca banii acestia sunt bani pe care ii dau toti romanii pentru a putea sa avem o tara guvernata mai bine. Daca tu iei banii acestia si ii dai discretionar, cum iti trece tie prin cap, fara niciun fel de analiza, vei avea niste bani care sunt luati din alta parte, adica drumuri mai putine, spre exemplu”, a aratat Pislaru.

El a sustinut ca o astfel de decizie ar crea inechitati pentru celelalte categorii de populatie care nu vor beneficia de aceste sume.

„Iar in momentul in care iti asumi discretionar lucrul acesta, fara sa te intereseze care este impactul pe care il poti crea pe buget si fara sa te intereseze faptul ca, in acest moment, Romania este o tara stabila economic si pentru ca a avut o politica precauta de cheltuire a banului public, atunci inseamna ca esti iresponsabil. Acesta este cuvantul: iresponsabil. Eu am crezut totusi ca in Romania anului 2016 suntem un pic mai evoluati. Nu ma asteptam ca toti sa fie sfinti in campania electorala, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar ma asteptam la un pic de decenta. Dar nu s-a invatat nimic, nimic. Acestea sunt galetile, sunt puii, este exact acelasi lucru la o alta scara. Este cumparare de voturi in prag de alegeri, prin niste dealuri pe care tu aproape ca stii sigur ca nu poti sa le livrezi”, a subliniat ministrul Muncii.

Deputatii din Comisiile de buget, finante si de munca au adoptat, luni, mai multe amendamente la OUG 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevad majorarea salariilor mai multor categorii de personal.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a sustinut ca aplicarea amendamentelor va avea la un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

„Vor fi intre 3 si 4 miliarde de lei in plus cu ceea ce ati facut dumneavoastra astazi, de la 1 decembrie 2016. Este vorba de 3-4 miliarde de lei peste cele 2,6 miliarde de lei care este impactul Ordonantei 20. (…) Asta duce la 5-6 miliarde lei crestere masa salariala decisa in anul acesta. Fata de 57 miliarde masa salariala, creste practic toata masa salariala din sistem cu inca 5-6 miliarde, numai intr-un act. (…) Ca sa stim cum stam si, evident, un premiu Nobel pentru cel care o sa faca deficitul pe zona asta”, le-a spus Pislaru deputatilor din comisii.

Deputatii din cele doua comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede ca, „incepand cu 1 decembrie 2016, sporurile si alte drepturi salariale specifice activitatii se vor calcula prin raportare la salariul de baza”.

Un alt amendament adoptat prevede ca, „incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant existente in plata la data de 31 decembrie 2016 se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei si aprobate prin Hotarare de Guvern, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei”.

Totodata, angajatilor din sistemul de asistenta sociala li se vor mari salariile in medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputatii Comisiei de munca si buget au aprobat si un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se majoreaza cu 25 % fata de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv incepand cu 1 decembrie 2017.

Incepand cu aceeasi data, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene, a Municipiului Bucuresti si din cadrul Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti se stabileste de la nivelul de 85 % din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului mentionat mai sus se aproba prin ordin al presedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, luni, dupa sedinta parlamentarilor, ca acesta este un moment trist pentru Romania, cu miza electorala, rezultatul fiind „ceva nesustenabil”.

„Suntem intr-un moment in care poate eu nu am experienta politica sa-l interpretez… Este un moment trist pentru Romania, un moment in care cu miza electorala ne permitem sa ne jucam cu asteptarile si credintele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uita si asteapta sa aiba o viata mai decenta”, a spus Pislaru.

„Aproape mi-am pierdut vocea incercand sa explic ca discutam de lucruri serioase, de un impact bugetar la o prima estimare undeva la 3-4 miliarde de lei, aditional peste intentia initiala a Ordonantei 20. Este un act pe care de la inceput l-am pus sub semnul ilegalitatii pentru ca nu ai voie si nu intamplator Parlamentul a adoptat legea responsabilitatii fiscal bugetare care spune ca cu 180 de zile inainte de alegeri nu ai voie sa modifici salarii, pentru ca se stie ca asta este o moneda electorala. Nimeni nu va putea spune ca ne-am trezit brusc interesele pentru salarizarea din sectorul public atata timp cat partidele, mai ales cele care au ramas in sala, au avut tot timpul sa faca aceste modificari ani de zile”, a adaugat ministrul.

Pislaru a subliniat ca discutiile purtate pe proiectul de act normativ nu au avut resursa bugetara.

„Discutam despre 15% medie crestere aditionala in educatie, undeva in medie 15% crestere la sanatate, deblocarea sporurilor la nivelul actual in plata, plus agentii care si-au pus salarizarea lor in mod special in aceasta lege care nu are de a face cu agentiile. (…) Ce am spus noi ca Guvern este ca anul asta facem ce putem, de fiecare data am spus ca nu putem sa facem tot, tot ce ar trebui sa facem, dar am recunoscut problemele si am spus asa: va dam o perspectiva de 4-5 ani pentru a rezolva lucrurile care au fost tinute sub pres si ati primit numai promisiuni electorale. Ei bine nimic nu s-a invatat, nu am invatat nimic din lectiile trecutului. Suntem in aceeasi situatie de pomeni electorale care sunt promise fara niciun fel de resurse bugetare. Nu este aceasta modalitatea in care faci propunerile. Nimeni nu avea din zona emitentilor de propuneri niciun fel de impact bugetar”, a adaugat el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: