Reactie foarte agresiva a lui Dancila la scrisoarea lui Timmermans: „Mi se pare un lucru periculos, pentru mine este o dezamagire”

politica

Premierul Viorica Dancila ii raspunde foarte agresiv prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, intrebata fiind cum comenteaza scrisoarea in care Bucurestiul este avertizat ca va fi declansat un nou mecanism daca vor intra in vigoare modificarile la codurile penale.

„Nu am raspuns lui Frans Timmermans. Pentru mine este o dezamagire, mie mi se pare ca se actioneaza politic. Cand mai sunt doua saptamani pana la alegeri, sa trimiti aceasta scriosare mi se pare nepotrivit. Guvernul Romaniei nu a luat nicio decizie pe justitie. Parlamentul Romaniei este legislativul, este dreptul lui sa legifereze. Sa ceri guvernului sa intervina pe legi date de Parlament nu se poate, suntem puteri separate in stat.

Faptul ca vine cu acea amenintare mi se pare un lucru periculos, in scrisoare mai vorbeste despre un mecanism care sa se aplice Romaniei. Am mai avut discutii in Parlamentul European pentru toate statele membre, acest mecanism sa se aplice tututor. Tocmai vorbeam despre dublul standard. O sa raspund si o sa cer ca romanii din tara mea sa fie tratati corect si sa fie respectati precum ceilalti cetateni ai UE. Croatia, care a intrat recent in UE, nu are MCV”, a declarat Dancila, marti, la Ploiesti.

Scrisoarea lui Timmermans

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis saptama trecuta o scrisoare autoritatilor romane in care avertizeaza cu un mecanism mai dur decat Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), daca modificarile aduse codurilor penale intra in vigoare.

Frans Timmermans precizeaza, in scrisoarea transmisa autoritatilor romane, ca reprezentantii Comisiei Europene au fost nevoiti sa revina in ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evolutiilor privind statul de drept in Romania.

„In fiecare dintre aceste ocazii, Comisia a subliniat ca anularea progreselor inregistrate in ultimii ani a continuat. Problemele pe care le-am identificat si recomandarile emise pentru atenuarea acestor preocupari nu sunt abordate. (…) Din nefericire, evolutiile recente din Romania au agravat si mai mult problemele existente privind respectarea statului de drept. (…) Amendamentele adoptate de Parlamentul Romaniei la 24 aprilie 2019 la Codul penal roman, Codul de procedura penala si Legea speciala privind coruptia adauga la aceste preocupari. Aceste prevederi risca sa creeze o situatie de impunitate de facto pentru infractiuni, inclusiv infractiuni de coruptie, in timp ce, asa cum subliniaza Comisia de la Venetia, Romania, ca si celelalte state, are obligatia pozitiva de a se asigura ca sistemul sau penal este eficient in lupta impotriva formelor grave de infractiuni”, se arata in scrisoarea transmisa de prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Scrisoarea este adresata presedintelui Klaus Iohannis, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Camerei Deputatilor Liviu Dragnea si premierului Viorica Dancila.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeana va declansa „Rule of law Framework”, proces care va inlocui pentru un timp MCV, daca tara noastra adopta alti pasi negativi in domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificari aduse codurilor penale.

„Avand in vedere aceste preocupari majore si daca imbunatatirile necesare nu sunt facute in timp scurt, ori daca alti pasi negativi sunt facuti, precum promulgarea ultimelor modificari la codurile penale, Comisia va declansa Rule of law Framework (Cadrul privind Statul de Drept) fara intarziere. Acest proces – care prevede un dialog pentru a corecta preocuparile si a evita activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene – va inlocui pentru un timp procesul MCV. Criteriile si recomandarile relevante din MCV vor fi analizate in cadrul Rule of law Framework. Desigur, Romania ramane obligata sa respecte angajamentele asumate in momentul aderarii, iar criteriile MCV raman deschise pana cand acestea sunt indeplinite pe deplin si intr-un mod satisfacator”, se mai arata in scrisoare.

Frans Timmermans arata, in scrisoare, ca, in pofida eforturilor, multe preocupari au fost ignorate in actele adoptate si raman valabile, cum ar fi:

-Reducerea termenelor de prescriptie: pentru infractiunile care fac obiectul unei pedepse intre 10 si 20 de ani, si intre 5 si 10 ani, perioada pana la condamnare definitiva ar fi, in principiu, redusa cu doi ani. Acest amendament poate duce, potrivit prim-vicepresedintelui CE, in multe cazuri, la atingerea perioadei de prescriptie inainte ca ultima instanta sa aiba posibilitatea de a judeca cazul. Aceasta inseamna ca multe infractiuni pot ramane nepedepsite, inclusiv infractiuni care, in conformitate cu legislatia UE, ar trebui pedepsite in mod efectiv cu sanctiuni penale, proportionale si cu efect de descurajare (cum ar fi falsificarea de bani, abuz de piata sau pornografie infantila)

-Reducerea pedepselor pentru anumite infractiuni in pozitii publice, cum ar fi abuzul in serviciu: Amendamentul prevede ca, inainte de judecata, in cazurile in care suspectul da inapoi beneficiul material primit, in contextul anumitor infractiuni de coruptie, perioada de condamnare la inchisoare sa fie redusa la jumatate. Acest lucru va avea un impact, spune Timmermans, asupra duratei pedepsei cu inchisoarea in astfel de cazuri si, in ultima instanta, asupra efectului disuasiv al dispozitiilor penale care stau la baza acesteia.

-Introducerea unui prag ridicat pentru intentia directa in cazul anumitor infractiuni: intentia directa necesara «trebuie sa fie evidenta dincolo de orice indoiala». Introducerea unui grad atat strict de intentie ar putea afecta lupta impotriva infractiunilor grave si poate duce la impunitate

-Modificarea regulilor privind denuntul infractiunilor de mituire: normele adoptate ar limita posibilitatile de a furniza dovezi privind infractiuni de mituire si ar avea un efect disuasiv in ceea ce priveste denuntul de catre cineva implicat intr-un caz de luare de mita daca, dupa expirarea unui an, nu mai este disponibila o diminuare a pedepsei

„Impactul acestor modificari ar putea fi agravat suplimentar de orice legislatie care sa permita recursuri extraordinare in cazurile afectate de hotararea Curtii Constitutionale privind sentintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ceea ce constituie in sine o ingerinta in ceea ce priveste independenta sistemului judiciar si ar putea afecta protectia eficienta a intereselor financiare ale UE”, avertizeaza rim-vicepresedintele Comisiei Europene.

Scrisoarea prim-vicepresedintelui Comisiei Europene vine in conditiile in care, duminica, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca are informatii potrivit carora seful statului Klaus Iohannis ar fi insistat ca liderii europeni sa transmita o sanctiune la adresa Romaniei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: