Reactie furioasa a Chinei dupa ce SUA au marit semnificativ taxele pentru numeroase produse chineze: masini electrice chineze, panouri solare, semiconductori

externe

Beijing

Anuntul guvernului american ca va impune noi tarife vamale speciale pentru automobile electrice, panouri solare, semiconductoare si alte produse din China a sporit tensiunile dintre cele mai mari doua economii ale lumii. Guvernul chinez a reactionat imediat cu indignare: tarifele ar „afecta grav atmosfera de cooperare bilaterala”, potrivit unei declaratii oficiale. Ministerul chinez de Externe a vorbit chiar de „intimidare”, relateaza Der Spiegel.

Casa Alba isi justificase actiunea spunand ca tarifele propuse vor creste costul anumitor produse chinezesti, contribuind la contracararea eforturilor Beijingului de a domina piata noilor tehnologii intr-un mod care aduce atingere securitatii nationale a SUA.

Se asteapta ca tarifele sa fie introduse treptat pe parcursul urmatorilor trei ani. Tarifele vamale speciale crescute pentru vehiculele electrice, panourile solare, seringile, acele, otelul si aluminiul si altele vor fi percepute incepand cu 2024.

In prezent, in Statele Unite exista foarte putine vehicule electrice fabricate in China. Dar oficialii se tem ca modelele low-cost, care au preturi atat de mici datorita subventiilor guvernamentale chineze, ar putea inunda in curand piata americana.

„Tocmai am impus o serie de tarife pentru bunurile fabricate in China: 25% pentru otel si aluminiu, 50% pentru semiconductori, 100% pentru vehiculele electrice si 50% la panourile solare”.

China este hotarata sa domine aceste industrii. Eu sunt hotarat sa ma asigur ca America este lider mondial in aceste industrii”, a scris Joe Biden pe X.

„China este pur si simplu prea mare pentru a juca dupa propriile reguli”, a declarat Lael Brainard, reprezentantul pentru comert al lui Biden.

In timp ce guvernul american insista ca decizia privind tarifele vamale a fost luata independent de alegerile prezidentiale din noiembrie, Ministerul Comertului din China a calificat-o drept „manipulare politica tipica”.

SUA calca in picioare principiile economiei de piata si regulile economice si comerciale internationale, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin. „Este un simplu act de intimidare”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: